Home » D:News » O hartă inedită sintetizează istoria fiecărei ţări de pe Terra într-un cuvânt (FOTO)

O hartă inedită sintetizează istoria fiecărei ţări de pe Terra într-un cuvânt (FOTO)

Publicat: 31.12.2012
Multă lume crede că popoarele de pe Pământ sunt definite de istoria lor. De la această ipoteză a pornit şi Martin Elmer, creatorul unei hărţi inedite ce se bazează pe paginile de istorie din enciclopedia online Wikipedia.

Elmer a explicat modul în care a creat această hartă, intitulată „Istoria laconică a lumii”: „Această hartă a fost creat folosind fiecare articol de tip „History of _________” din varianta în engleză a Wikipedia, acestea fiind introduse într-un generator de «word cloud». Cel mai folosit cuvânt în acel articol era introdus între graniţele ţării”.

Harta este doar un exemplu de artă vizuală, însă poate permite privitorilor să identifice aspecte revelatoare asupra ţărilor. De exemplu, multe ţări din Africa primesc numele unei ţări europene în această hartă, deoarece acel nume este cel mai folosit cuvânt pe pagina ce descrie istoria ţării în Wikipedia.

De asemenea, cuvântul „război” este cel mai folosit în pagina de pe Wikipedia în cazul a 16% dintre ţări. În cazul României, cuvântul cel mai folosit este „Transilvania”.

Iată harta inedită (click pentru mărire – ea poate fi văzută în format foarte mare pe site-ul autorului):

Câteva explicaţii (click pentru mărire):

Sursa: MapHugger

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase