Home » D:News » Producerea de biocombustibili în Europa va duce la 1.400 de decese anual şi va afecta agricultura

Producerea de biocombustibili în Europa va duce la 1.400 de decese anual şi va afecta agricultura

Producerea de biocombustibili în Europa va duce la 1.400 de decese anual şi va afecta agricultura
Publicat: 14.01.2013
Eforturile ecologiste de a combate schimbările climatice prin producerea de biocombustibili duc la agravarea unui tip de poluare a aerului, urmând să provoace anual 1.400 de decese premature în Europa până în 2020, arată un nou studiu.

Raportul publicat de cercetătorii englezi arată că arborii crescuţi pentru a produce biocombustibil – considerat o alternativă mai curată la cărbune şi petrol – eliberează în aer o substanţă care, în amestec cu alte substanţe poluante, provoacă reducerea producţiei agricole.

„Lumea crede că biocombustibilii sunt un lucru bun, deoarece reduc nivelul de dioxid de carbon din atmosferă”, afirmă Nick Hewitt, care a lucrat la acest studiu alături de colegii săi de la Universitatea Lancaster. „Ce spunem noi este «da, acest lucru e grozav, dar biocombustibilii pot avea totodată un efect nociv asupra calităţii aerului”, a explicat Hewitt.

Raportul publicat în jurnalul ştiinţific Nature Climate Change s-a concentrat asupra efectelor unui program conceput de Uniunea Europeană în cadrul căruia sunt produşi mai mulţi biocombustibili pentru a combate schimbările climatice. Hewitt afirmă că efectele nocive sunt aceleaşi în orice loc în care biocombustibilii sunt produşi în cantităţi mari.

Plopii, salciile şi copacii de eucalipt, trei arbori care cresc repede ce sunt folosiţi drept sursă de biocombustibil, emit o cantitate importantă de izopren pe măsură ce cresc, arată cercetătorii. Izoprenul formează ozon, o substanţă toxică, atunci când se amestecă în lumina soarelui cu alte substanţe poluante.

„Producerea pe scară largă a biocombustibililor în Europa ar avea un efect mic, dar semnificat, asupra ratei deceselor şi asupra productivităţii din agricultură”, spune Hewitt.

Raportul estimează că ozonul generat de copacii folosiţi pentru a atinge obiectivul pentru anul 2020 stabilit de Uniunea Europeană ar provoca aproximativ 1.400 de decese premature anual, costând societatea 7,1 miliarde de dolari.

Planul UE ar duce la reducerea valorii anuale a culturilor de grâu şi de porumb cu 1,5 miliarde de dolari, deoarece ozonul reduce productivitatea ogoarelor, afirmă cercetătorii.

Oamenii de ştiinţă recomandă amplasarea plantaţiilor de biocombustibil departe de centrele urbane popluate, pentru a limita producerea de ozon. De asemenea, aceştia spun că modificările genetice ar putea fi folosite pentru a reduce emisiile de izopren.

Ozonul poate provoca probleme la plămâni, fiind considerat vinovat pentru moartea a 22.000 de oameni anual în Europa. În total, poluarea aerului (provocată mai ales de combustibilii fosili) provoacă aproximativ 500.000 de decese premature în fiecare an în Europa.

Arderea biocombustibililor este considerată a avea efecte neutre asupra schimbărilor climatice, deoarece plantele absorb dioxidul de carbon atunci când cresc şi îl eliberează atunci când ard sau se descompun. Combustibilii fosili, în schimb, adaugă dioxid de carbon în atmosferă, eliberându-l din depozitele subterane.

Biocombustibilii sunt consideraţi vinovaţi de creşterea preţurilor alimentelor, ca urmare a concurenţei pentru terenurile agricole cu plantele care produc culturi alimentare. Ca reacţie la aceste critici, Comisia Europeană a anunţat anul trecut că intenţionează să limiteze biocombustibilii din agricultură la 5% din totalul combustibililor folosiţi în transport.

Sursa: Reuters

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase