Home » D:News » Rusia intenţionează să ajungă din nou pe Lună după 39 de ani

Rusia intenţionează să ajungă din nou pe Lună după 39 de ani

Publicat: 15.01.2013
Agenţia Spaţială Rusă a anunţat că intenţionează să trimită o navetă spaţială pe Lună în anul 2015, urmând să folosească în acest scop un nou cosmodrom construit în Orientul Îndepărtat Rus.

Vladimir Popovkin, directorul Roscosmos, a anunţat că racheta va purta în spaţiu un vehicul spaţial de 500 de kilograme, urmând ca la bordul acestuia să se găsească 25 de kilograme de echipament ştiinţific. Acesta urmează să fie folosit pentru a căuta apă pe Lună şi pentru a colecta mostre din regolitul lunar.

Popovkin a anunţat că naveta va fi lansată de pe noul cosmodrom din Vostochny. Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat că statul rus va investi un miliard de dolari în construirea acestui cosmodrom în regiunea Amur, aproape de graniţa cu China. În acest mod, Rusia îşi va reduce dependenţa de cosmodromul Baikonur, aflat în Kazahkstan.

Misiunea selenară are ca scop demonstrarea capacităţii programului spaţial rus de a ateriza pe alte obiecte spaţiale, a explicat Viktor Khartov, directorul general al Centrului de Cercetare Lavochkin.

Strategia spaţială a Roscosmos arată că misiunile spre Lună reprezintă paşii preliminari care vor permite în 2030 efectuarea unei călătorii spre Marte cu o navetă la bordul căreia se vor afla astronauţi. De asemenea, oficialii ruşi speră ca până în 2018 să lanseze de pe cosmodromul Vostochny o nouă navetă, care să înlocuiască în timp navetele Soyuz, folosite din 1967.

Ultima misiune rusă pe Lună dusă la bun sfârşit a fost Luna-24, ce a avut loc în 1976. Sonda sovietică a colectat 0,17 kg de sol lunar pe care l-a adus înapoi pe Terra.

Sursa: Associated Press, Global Times

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase