Home » D:News » De ce mamele de băieţi trăiesc mai puţin?

De ce mamele de băieţi trăiesc mai puţin?

De ce mamele de băieţi trăiesc mai puţin?
Publicat: 27.02.2013
Femeile care dau naştere unui număr mare de băieţi trăiesc mai puţin după ultima naştere, comparativ cu cele care au fete.

 

Oamenii de ştiinţă au ajuns la această concluzie după ce au realizat un studiu pe un grup de femei finlandeze, majoritatea născute înainte de industrializare. În ciuda constatărilor, specialiştii atrag atenţia că este vorba de un studiu de corelaţie, ceea ce înseamnă că nu au putut dovedi exact faptul că naşterea fiilor aduce decesul mamei. Mai mult, din cauză că, la nivel mondial, efectul variază, există posibilitate ca nu factorii biologii intrinseci să fie vinovaţi, ci cei sociali. 

Noul studiu sugerează că durata vieţii mamelor este influenţată de diferenţele sociale legate de modul în care fetele şi băieţii au fot crescuţi de-a lungul timpului. 

„Odată ajunşi la maturitate, în unele culturi băieţii pot fi benefici pentru bunăstarea părinţilor , în timp ce în alte poate fi mai «profitabil» să ai fete”, a declarat coautorul studiului Samuli Helle, de la Universitatea Turku. 

Naşterea şi alăptatul necesită producerea mai multor substanţe nutritive, decât în mod normal. Această energie în plus le poate extenua pe femeile care au mai mulţi copii şi astfel vieţile lor pot fi mai scurte. Mai mult, pentru că, la naştere, băieţii au o greutate ceva mai mare decât fetele, este posibil ca ei să aibă nevoie de mai multe substanţe nutritive. 

În ciuda acestor teorii, există studii care demonstrează contrariul. În China, de exemplu, naşterea băieţilor pare să lungească viaţa mamei.

Pentru a înţelege fenomenul din Finlanda, oamenii de ştiinţă s-au folosit de date păstrate de biserica Lutherană, pentru a obţine date, din ultimele 3 secole, despre mai bine de 11.000 femei cu copii. Mare parte dintre aceste femei se născuseră înainte de 1960. 

Cu cât o femeie avea mai mulţi fii, cu atât creştea probabilitatea ca ea să trăiască mai puţin după ultima naştere. Mai exact, este vorba se o diferenţă apartent minoră: femeiele care au dat şantere fiicelor trăiesc, în medie, 32,4 ani de la ulima naştere, în timp ce mamele de băeieţi mai trăiesc 31,1 ani de la naşterea ultimului copil. Efectul s-a observat indiferent de statutul economic al femeilor. 

În acelaşi timp, Grazyna Jasienska, specialist în antropologie biologică, la Universitatea Jagiellonian din Polonia, susţine că fenomenul nu este cauzat de excesul costurilor energetice asociate cu sexul fătului, ci mai curând de normele sociale. 

„În multe societăţi tradiţionaliste, fetele îşi ajută mamele mai mult decât băieţii. Ele pot ajuta la creşterea fraţilor şi cu multe alte sarcini”, a declarat Jasienska.

Momentan, specialiştii nu ştiu dacă acest fenomen mai este valabil la societatea actuală, având în vedere că studiul a fost realizat pe o societate preindustrială, într-un timp în care alimentele erau limitate şi nu existau măsuri de contracepţie. 

Pe de altă parte, Helle a declarat că studiul nu a observat o astfel de asociere şi în cazul taţilor, motiv pentru care nu exclude posibilitatea ca fenomenul să fie asociat cu o serie de hormoni din corpul mamei. 

Sursa: Live Science

 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase