Home » D:News » Zeci de milioane de oameni trăiesc cu o afecţiune periculoasă, iar 90% dintre ei nici măcar nu ştiu că o au

Zeci de milioane de oameni trăiesc cu o afecţiune periculoasă, iar 90% dintre ei nici măcar nu ştiu că o au

Zeci de milioane de oameni trăiesc cu o afecţiune periculoasă, iar 90% dintre ei nici măcar nu ştiu că o au
Publicat: 23.03.2013
Prediabetul este o stare care, dacă rămâne netratată, poate duce la instalarea diabetului de tip 2 în doar câţiva ani. Îngrijorător este faptul că mulţi nu sunt conştienţi că au această problemă: în SUA, 9 din 10 persoane care suferă de prediabet habar nu au că se află într-o situaţie de risc.

Numai în Statele Unite ale Americii, 79 de milioane de persoane suferă de prediabet, 90% nefiind conştienţi de acest lucru, arată statisticile realizate de Center for Disease Control and Prevention (CDC).

Persoanele cu prediabet au niveluri ale glicemiei (concentraţia de glucoză din sânge) anormal de mari, dar nu atât de mari încât problema să fie clasificată drept diabet.

Prediabetul predispune însă aceste persoane la apariţia diabetului de tip 2: 15-30% dintre cei care nu iau măsuri pentru reducerea glicemiei vor dezvolta diabet tip 2 în următorii 5 ani, spun cercetătorii CDC.

Sondaje realizate în 2005 şi 2006 arătau că doar aproximativ 7% dintre cei ce aveau prediabet erau conştienţi de acest lucru.

Pentru a afla dacă situaţia s-a schimbat recent, specialiştii CDC au analizat informaţia provenită dintr-un studiu realizat în 2009-2010, pe adulţi de peste 20 de ani. Participanţilor li s-au făcut analize de sânge şi au fost întrebaţi dacă vreun medic le spusese vreodată că au prediabet.

S-a dovedit că numai 11% dintre cei aveau această problemă ştiau de ea. Probabilitatea de a fi conştienţi de existenţa prediabetului era mai mare (14%) la persoanele care luau medicamente pentru combaterea hipertensiunii arteriale sau a colesterolului mărit, în comparaţie cu persoanele care nu luau asemenea medicamente (6%).

De asemenea, era mai probabil ca obezii să ştie că au prediabet (10%) în comparaţie cu cei normoponderali (4%).

Specialiştii CDC afirmă că este necesară o strategie pentru a-i face pe mai mulţi oameni să devină conştienţi de existenţa prediabetului, pentru a putea fi luate măsuri care să împiedice evoluţia spre diabetul de tip 2.

Un regim alimentar sănătos, creşterea nivelului de activitate fizică şi reducerea greutăţii corporale pot micşora riscul apariţiei diabetului tip 2 în rândul celor care suferă de prediabet.

Studiul CDC urmează să fie publicat în Morbidity and Mortality Weekly Report.

Sursa: Live Science

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase