Home » D:News » Efectuează o plimbare virtuală printr-un oraş-fantomă abandonat în urma dezastrului de la Fukushima!

Efectuează o plimbare virtuală printr-un oraş-fantomă abandonat în urma dezastrului de la Fukushima!

Publicat: 28.03.2013
Cum arată un oraş abandonat acum doi ani din cauza dezastrului de la centrala nucleară Fukushima? Curioşii pot obţine răspunsul la această întrebare, efectuând o plimbare virtuală pe străzile părăsite ale oraşului japonez Namie, mulţumită Google Maps.

Compania americană permite publicului, începând de astăzi, să călătorească pe străzile orăşelului Namie. Jumătate din oraş se găseşte în zona de 20 de kilometri dimprejurul centralei nucleare Fukushima Daiichi în care este interzis accesul publicului. Centrala nucleară a fost distrusă în urma tsunamiului devastator ce a lovit Japonia în martie 2011. În urma distrugerii sistemelor de răcire, trei dintre reactoare s-au topit, eliberând în aer, sol şi apă particule radioactive. Din acest motiv, cei 21.000 de locuitori ai oraşului Namie au fost nevoiţi să-şi abandoneze locuinţele.

Autorităţile japoneze vor permite, începând de luni, vizite scurte în oraş, permiţând foştilor locuitori să-şi revadă casele. Cea mai mare parte a oraşului rămâne contaminată, specialiştii estimând că acesta va rămâne de nelocuit pentru mulţi ani de acum încolo.

Primarul din Namie, Tamotsu Baba, a declarat pe blogul Google că „lumea merge mai departe după acest dezastru, dar timpul s-a oprit în oraşul Namie”. 

„Sper că aceste imagini disponibile pe Google Maps vor permite generaţiilor viitoare să vadă cu ochii lor dezastrul adus de marele cutremur şi de catastrofa nucleară”, a mai spus Baba.

„Vom avea nevoie de mulţi ani şi de cooperarea multor oameni pentru a ne reveni după criza nucleară. Nu vom abandona niciodată eforturile de a ne recăpăta oraşul de baştină”, a adăugat primarul urbei japoneze.

Dezastrul din 2011 a provocat 19.000 de victime. În Namie, valurile au devastat numeroase case şi clădiri importante, iar efectele tsunamiului pot fi observate de-a lungul călătoriei virtuale. Multe dintre clădiri nu sunt distruse, fiind ameninţate doar de pericolul invizibil al radiaţiilor.

„Oraşul a solicitat o aprobare specială pentru a permite echipajului Google să intre în zona contaminată. Membrii echipajului au purtat echipament de protecţie şi au rămas în interiorul maşinii în timp ce fotografiau zona”, a explicat primarul Tamotsu Bbaa.

Oficialul japonez a fost cel care a cerut Google să viziteze oraşul său, dorind să arate lumii cum arată. Totodată, primarul a dorit să permită celor ce au trăit toată viaţa lor în Namie să poată să viziteze din nou locurile în care au crescut.

„Chiar şi la doi ani după dezastru, nu putem să păşim liberi în Namie. Mulţi oameni din oraş spun că vor să vadă cum arată oraşul lor de baştină astăzi. Sunt sigur, totodată, că mulţi oameni din jurul lumii vor dori să vadă cum arată tragedia provocată de accidentul nuclear”, a explicat primarul Baba.

Nimeni nu a murit din cauza radiaţiei, dar oamenii de ştiinţă avertizează că unele zone vor rămâne contaminate timp de decenii, iar cele în care gradul de poluare este cel mai mare ar putea rămâne de nelocuit pe veşnicie.

Iată imaginile capturate de echipajul Google în oraşul Namie:

Surse: AFP, Google

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase