Home » D:News » Descoperire inedită despre corpul uman: oamenii „miros” cu inima şi cu plămânii!

Descoperire inedită despre corpul uman: oamenii „miros” cu inima şi cu plămânii!

Descoperire inedită despre corpul uman: oamenii „miros” cu inima şi cu plămânii!
Publicat: 08.04.2013
Aţi simţit vreodată acel sentiment plăcut în piept atunci când mirosiţi o cafea ce fierbe sau o prăjitură aflată în cuptor? Dacă da, aflaţi că este posibil să „mirosiţi” chiar cu inima!

O nouă cercetare a descoperit că unele dintre organele interne ale oamenilor, printre care inima şi plămânii, au capacitatea de a mirosi alimentele şi băuturile.

Receptorii olfactivi, cei care ne permit să simţim mirosuri şi despre care se credea iniţial că există doar în nas, au fost identificaţi şi în alte părţi ale corpului uman, se arată în studiul prezentat de curând la întâlnirea anuală a American Chemical Society, ce a avut loc la New Orleans.

Această descoperire ajută la rezolvarea unui vechi mister: alimentele şi băuturile emit numeroşi compuşi mirositori, însă nasul detectează doar o mică parte din aceştia.

Peter Schieberle, liderul acestui proiect, a declarat pentru Discovery News că „doar o mică parte din componentele odorizante şi cele care stimulează gustul sunt folosite de receptorii noştri din nas şi de pe limbă; cea mai mare parte a moleculelor se duc în stomac şi pot atinge fluxul sangvin şi, în cele din urmă, organele”.

„Astfel, timp de câţiva ani, am analizat ideea conform căreia compuşii odorizanţi şi cei care stimulează gustul ar avea funcţii secundare în corpul uman”, a mai spus Schieberle.

Schieberle şi colegii săi s-au concentrat asupra aminelor biogenice, mesageri chimici potenţi care se găsesc în numeroase alimente şi băuturi, precum ciocolata, cacaua fierbinte, carnea, laptele şi brânza.

Cercetătorii au izolat celule sanguine primare din mostre de sânge obţinute de la oameni pentru a vedea cum reacţionează acestea la diferite substanţe chimice mirositoare din diferite alimente. În mod neaşteptat, celulele sanguine acţionau la fel ca un „nas” ce urmăreşte mirosul de pâine proaspătă, deplasându-se spre compuşii mirositori „atrăgători” extraşi din alimente gustoase precum ciocolata.

Schieberle a explicat că „celulele sanguine – nu doar celulele din nas – prezintă receptori olfactivi”.

Mai mult, cercetătorii au descoperit că aceşti receptori se găsesc şi în alte părţi ale corpului uman, precum inima sau plămânii.

„Înseamnă oare acest lucru că inima «miroase» friptura pe care tocmai aţi mâncat-o? Încă nu ştim răspunsul la această întrebare”, a declarat Schieberle.

Omul de ştiinţă sugerează că acest lucru este posibil, dar ca parte a unui proces mai mare ce are loc în corp atunci când detectăm un aliment sau o băutură şi apoi decidem să îl consumăm. 

„Atunci când mâncăm, toate senzaţiile percepute de receptori sunt «traduse» de creierul nostru într-o senzaţie generală asupra aromei pe care o aşteptăm de la respectivul aliment”, explică Schieberle.

Nasul acţionează în mod independent, permiţând creierului să accepte sau să respingă un aliment doar pe baza mirosului. Odată ce un aliment a fost înghiţit, însă, alţi receptori intră în acţiune, detectând structurile chimice ale compuşilor bioactivi şi trimiţând aceste informaţii către creier.

Ester Feldmesser de la Institutul de Ştiinţă Weizmann a descoperit alături de colegii săi că genele receptorilor olfactivi sunt exprimate în ţesuturi aflate în afara nasului, inclusiv în organele sexuale masculine. Aşadar, este foarte posibil ca în timpul sexului corpul uman să „miroasă” subconştient cu alte regiuni decât nasul.

Schieberle şi colegii săi se concentrează mai mult asupra alimentelor şi băuturilor. Ei folosesc informaţiile obţinute în urma cercetărilor pentru a înţelege mai bine de ce alimentele au gust şi miros atrăgător sau neatrăgător. Cafeaua, de exemplu, conţine peste 1.000 de compuşi olfactivi, însă doar 25 interacţionează cu un receptor olfactiv din nas, fiind mirosit. Este foarte posibil ca restul receptorilor să interacţioneze cu receptori olfactivi aflaţi în alte zone ale corpului, informând iubitorii cafelei că urmează să se bucure de o ceaşcă delicioasă din băutura preferată.

Sursa: Discovery News

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Muzica devine din ce în ce mai puțin complexă în timp. Dar de ce?
Muzica devine din ce în ce mai puțin complexă în timp. Dar de ce?
Piese de joc de strategie militară, folosite de soldații romani, au fost descoperite în Turcia
Piese de joc de strategie militară, folosite de soldații romani, au fost descoperite în Turcia
O insectă mică, dar cu un apetit mare, transformă deșeurile în îngrășământ
O insectă mică, dar cu un apetit mare, transformă deșeurile în îngrășământ
De ce antibioticele pot eșua chiar și împotriva bacteriilor care nu sunt rezistente?
De ce antibioticele pot eșua chiar și împotriva bacteriilor care nu sunt rezistente?
Oamenii de știință au descoperit rezervoare gigantice de magmă sub vulcani adormiți
Oamenii de știință au descoperit rezervoare gigantice de magmă sub vulcani adormiți
Gravurile antice relevă un comportament cognitiv și simbolic avansat în rândul strămoșilor noștri
Gravurile antice relevă un comportament cognitiv și simbolic avansat în rândul strămoșilor noștri
Cel mai scump muzeu din lume. Investiții de aproape 3 miliarde de euro
Cel mai scump muzeu din lume. Investiții de aproape 3 miliarde de euro
Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg, o odisee atemporală. O legiune de peste 70 de pisici îl păzește de rozătoare
Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg, o odisee atemporală. O legiune de peste 70 de pisici îl păzește de rozătoare
Poluarea aerului afectează concentrarea oamenilor
Poluarea aerului afectează concentrarea oamenilor
Lumina Soarelui poate deteriora pielea chiar și printr-un geam. Iată cum!
Lumina Soarelui poate deteriora pielea chiar și printr-un geam. Iată cum!
O fosilă din Antarctica ne prezintă rațele din era dinozaurilor
O fosilă din Antarctica ne prezintă rațele din era dinozaurilor
Cercetătorii spun că existența unor specii extraterestre tehnologice este foarte probabilă
Cercetătorii spun că existența unor specii extraterestre tehnologice este foarte probabilă
Prim-ministrul Thailandei spune că are „sânge chinezesc”
Prim-ministrul Thailandei spune că are „sânge chinezesc”
Port Arthur, DOVADA presupusei predilecţii japoneze pentru atacurile-surpriză
Port Arthur, DOVADA presupusei predilecţii japoneze pentru atacurile-surpriză
Groenlanda și-ar putea decide în curând independența față de Danemarca
Groenlanda și-ar putea decide în curând independența față de Danemarca
Cu cât și-au crescut Europa și Canada cheltuielile pentru apărare în 2024
Cu cât și-au crescut Europa și Canada cheltuielile pentru apărare în 2024
„Provocarea Paracetamol” nu a apărut și nici nu este prezentă pe TikTok, au transmis reprezentanții gigantului social media
„Provocarea Paracetamol” nu a apărut și nici nu este prezentă pe TikTok, au transmis reprezentanții gigantului social ...
Data de la care temperaturile vor crește din nou în luna februarie
Data de la care temperaturile vor crește din nou în luna februarie