Home » D:News » De ce nu înţeleg bărbaţii femeile? Cercetătorii oferă un răspuns

De ce nu înţeleg bărbaţii femeile? Cercetătorii oferă un răspuns

De ce nu înţeleg bărbaţii femeile? Cercetătorii oferă un răspuns
Publicat: 14.04.2013
Un vechi clişeu afirmă că bărbaţii pur şi simplu nu înţeleg femeile. Acum, o nouă cercetare că acest lucru este cel puţin parţial adevărat: bărbaţii au probleme în a percepe emoţiile femeilor, cel puţin în ceea ce priveşte studierea ochilor acestora.

Studiul publicat în jurnalul PLOS ONE arată că bărbaţilor le era de două ori mai greu să descifreze emoţiile femeilor din imagini ce înfăţişau ochii acestora decât atunci când erau nevoiţi să înţeleagă emoţiile din ochii unui bărbat. De asemenea, cercetătorii au descoperit că acele părţi ale creierului asociate emoţiei se activau mult mai mult atunci când bărbaţii priveau imaginile ce înfăţişau ochii de bărbat decât atunci când priveau ochii de femeie.

Acesta nu este primul studiu ce atestă că bărbaţii au dificultăţi în ceea ce priveşte „citirea” sexului opus şi înţelegerea emoţiilor şi gândurilor femeilor. De exemplu, un studiu a descoperit că bărbaţii tind să interpreteze acţiunile prietenoase ale femeilor drept aluzii sexuale.

Cercetările arată, totodată, că femeile apreciază bărbaţii care încearcă să le înţeleagă.

Pentru a verifica dacă bărbaţii au, într-adevăr, probleme în citirea emoţiilor femeilor, Boris Schiffer, un cercetător de la LWL-Universitätsklinikums din Bochum, a studiat alături de colegii săi 22 de bărbaţi cu vârste cuprinse între 21 şi 52 de ani, ce aveau o vârstă medie de 36 de ani. Voluntarii au fost aşezaţi într-un aparat fMRI, ce foloseşte fluxul sangvin pentru a măsura activitatea cerebrală.

Apoi, cercetătorii le-au cerut bărbaţilor să privească imagini ce înfăţişau în total 36 de perechi de ochi, jumătate provenind de la bărbaţi şi cealaltă jumătate de la femei, şi să ghicească emoţia pe care o simţeau persoanele din imagini. Bărbaţii alegeau unul din două cuvinte (de exemplu neîncrezător sau înfricoşat) pentru a descrie emoţia surprinsă în ochii din imagine. Fotografiile cuprindeau emoţii pozitive, neutre şi negative.

Cercetătorii au descoperit că bărbaţii petreceau mai mult timp în cazul imaginilor ce surprindeau ochi de femeie şi aveau mai multe probleme în a identifica emoţia corectă.

Mai mult, creierele acestora arătau tipare diferite de activare atunci când bărbaţii priveau ochii feminini decât atunci când priveau ochii de bărbat. Amigdala, regiunea din creier asociată emoţiilor, empatiei şi fricii, se activa mai puternic în cazul ochilor de bărbat. De asemenea, alte regiuni ale creierului asociate emoţiei nu se activau la fel de puternic atunci când priveau ochii de femeie.

Rezultatele sugerează că bărbaţii sunt mai nepricepuţi în ceea ce priveşte „citirea” emoţiilor femeilor. Această „teorie a minţii” este una din bazele empatiei, astfel că această dificultate ar putea face ca bărbaţii să simtă mai puţină empatie faţă de femei decât faţă de bărbaţi, notează cercetătorii.

Cauzele acestui rezultat nu este clar. Deşi este posibil ca bărbaţii să fie stimulaţi de mediul cultural pentru nu a fi la fel de atenţi la indiciile emoţionale ale femeilor, o altă posibilitate este aceea că această reacţie diferită îşi are originile în trecutul omenirii.

„Pe măsură ce bărbaţii erau mai implicaţi în vânătoare şi în luptele pentru teritoriu, era mai important pentru ei să poată prezice şi să înţeleagă intenţiile şi acţiunile rivalilor lor de sex masculin”, concluzionează cercetătorii.

Sursa: LiveScience

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase