Prima pagină D:News

Cimpanzeii tineri au o memorie mai buna decat oamenii!

Redactia Descopera.ro | 12.05.2007 | ● Vizualizări: 190
Cimpanzeii tineri au o memorie mai buna decat oamenii!     cimpanzei, oameni, memorie, inteligenta + zoom
Galerie foto (1)

Un studiu, realizat de cercetatorii de la Universitatea din Tokyo, a demonstrat ca cimpanzeii de pana la 5 ani au o memorie pe termen scurt, mai buna decat oamenii.

Revista americana Current Biology a publicat, marti, studiul care atesta faptul ca tinerii cimpanzei sunt au memoria mai buna decat tinerii de liceu. Atat cimpanzeii cat si oamenii au avut la dispozitie cateva fractiuni de secunda pentru a viziona cifrele de la 1 la 9, asezate aleatoriu pe un ecran, insa, daca cimpanzeii au reusit, aproape de fiecare data, sa reconstituie ordinea in care erau afisate numerele, liceenii s-au vazut infranti de cele mai multe ori.
Chiar daca unii dintre tineri se antrenasera in jur de 6 luni pentru aceasta proba, rapiditatea cu care dispareau numerele de pe ecran i-a pus in mare dificultate pe tineri, ramanan si ei surprinsi de exactitatea cu care cimpanzeii refaceau formula care aparuse pe ecran.

Ttsuro Matsuzawa, profesorul coordonator al cercetatorilor studiului, a declarat ca si oamenii au avut aceasta capacitate de memorare, insa aceasta s-a pierdut de-a lungul timpului: "Capacitatea creierului este limitata. Poate ca oamenii au renuntat la vechiile competente pentru a achizitiona altele noi, precum limbajul. Este poate acelasi proces care are loc atunci cand copiii devin adulti", a spus Matsuzawa.

Cei 9 cimpanzei, trei femele si puii lor nascuti in 2000, au fost invatati in prealabil sa numere pana la 9 si sa puna aceste cre in ordine atunci cand le sunt prezentate aleatoriu.

Vezi aici demonstratia unuia dintre cimpanzei!