Home » D:News » Descoperire inedită: dinozaurii stăteau pe ouă la fel ca găinile!

Descoperire inedită: dinozaurii stăteau pe ouă la fel ca găinile!

Publicat: 21.04.2013
Descoperire inedită: dinozaurii stăteau pe ouă la fel ca găinile!
Oamenii de ştiinţă ştiu că dinozaurii făceau ouă, însă până acum era neclar ce se întâmpla după ce femela depunea ouăle: stătea peste ele, la fel ca păsările, sau le îngropa, aşa cum fac crocodilii?

Un nou studiu arată că cel puţin o specie de dinozaur acţiona la fel ca păsările în ceea ce priveşte ouăle. „Troodon” era un dinozaur mic, carnivor, ce atingea aproximativ 2,4 metri în lungime. Aceşti dinozauri ce datează de acum 75 de milioane de ani par să-şi fi incubat ouăle la fel ca speciile moderne de păsări.

Majoritate păsărilor stau pe ouă pentru a le încălzi, însă crocodilii şi rudele lor îşi îngroapă cuiburile. Diferenţa este evidentă în cojile ouălor: ouăle de crocodil prezintă numeroşi pori care permit aerului şi apei să treacă, prevenind sufocarea lor în cuiburile umede şi închise. În schimb, ouăle de pasăre au mai puţini pori, fiind expuse la aer.

Doi specialişti în studierea dinozaurilor, Darla Zelenitsky de la Universitatea Calgary şi David Varricchio de la Universitatea Montana State, au analizat ouă de Troodon din Canada şi Montana, studiind cojile fosilizate pentru a identifica semne care sugerau îngroparea. Cercetătorii au comparat porozitatea cojilor de ou cu cea a crocodililor contemporani, a păsărilor care-şi îngroapă ouăle şi a păsărilor care stau pe ouă.

Cercetătorii au descoperit că porozitatea varia de-a lungul cojii de ou, sugerând că dinozaurul depunea ouăle aproape vertical în nisip sau noroi, dar nu le îngropa complet. Adultul ar fi avut contact direct cu partea superioară a acestor ouă parţial acoperite, afirmă Varricchio.

„Există câteva asemănări cu o pasăre – Pluvianus aegyptius – care stă pe ouă în timp ce acestea sunt parţial îngropate în substratul nisipos al cuibului”, a explicat specialistul. Pluvianus aegyptius depune ouăle în nisipul cald şi apoi stă pe cuib cu partea inferioară udă, răcorind astfel ouăle de sus.

Studiul demonstrează că teropodele, dinozaurii bipezi înrudiţi cu păsările de azi, prezentau un comportament similar cu cel al păsărilor, a comentat Zelenitsky. Cercetarea a fost publicată în jurnalul Paleobiology.

Alte studii au arătat că dinozaurii erau părinţi grijulii. În 2008, Zelenitsky a publicat alături de colegii săi un studiu în jurnalul Science în care a arătat că „tăticii” de dinozauri stăteau pe cuiburi în timp ce „mămicile” porneau în căutarea hranei. De asemenea, un studiu publicat luna această în jurnalul Nature a arătat că embrionii de dinozaur se mişcau şi dădeau din picioare în ouă înainte să iasă.

Sursa: LiveScience

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase