Home » D:News » Ce temperatură are centrul Pământului? Mult mai mare decât se credea până acum

Ce temperatură are centrul Pământului? Mult mai mare decât se credea până acum

Publicat: 26.04.2013
Oamenii de ştiinţă europeni au anunţat că un nou experiment de laborator demonstrează că nucleul Pământului este mult mai fierbinte decât anunţau estimările realizate acum 20 de ani.

 

Nucleul de fier al planetei noastre nu s-a încălzit, explică oamenii de ştiinţă, ci tehnicile folosite pentru a-i estima temperatura erau eronate, se arată în cercetarea publicată în jurnalul Science.

 

Noile tehnici au permis experţilor de la European Synchrotron Radiation Facility (ESRF) să estimeze că temperatura înregistrată în apropiere de centrul Pământului este de aproximativ 6.000 de grade Celsius, adică cu 1.000 de grade mai fierbinte decât estimau cercetătorii germani în urma unui experiment efectuat în 1993.

 

Cercetătorii analizează nucleul solid de fier al Pământului, unde temperaturile extreme şi presiunea duc la formarea unui nucleu intern solid, iar fierul din jurul acestuia atinge o temperatură mai scăzută, de 4.000 de grade Celsius, şi rămâne în formă lichidă.

 

„Am conceput o nouă tehnică prin care un fascicul intens de raze X ale sincrotonului permit analizarea unei mostre, deducând dacă este solidă, lichidă sau parţial topită în mai puţin de o secundă, folosind un proces cunoscut sub numele de difracţie”, a explicat Mohamed Mezouar de la ESRF.

 

„Această perioadă este suficient de scurtă pentru a menţine temperatura şi presiunea constantă, evitând în acelaşi timp orice reacţie chimică”, a explicat cercetătorul.

 

Metoda ce foloseşte raze X este considerată de specialişti superioară metodei optice folosite de Reinhard Boehler în 1993, cu ajutorul căreia a obţinut un rezultat cu 1.000 de grade mai rece, pe baza observării recristalizării interpretate ca topire.

 

„Aceste măsurători confirmă modelele geofizice care arată că diferenţa de temperatură între nucleul solid şi mantaua de deasupra trebuie să fie de cel puţin 1.500 de grade Celsius pentru a explica de ce Terra are un câmp magnetic”, au mai spus cercetătorii francezi în noul studiu.

Sursa: AFP

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase