Home » D:News » Descoperire „demnă de premiul Nobel”: o nouă metodă de a trata cu succes durerile de spate

Descoperire „demnă de premiul Nobel”: o nouă metodă de a trata cu succes durerile de spate

Descoperire „demnă de premiul Nobel”: o nouă metodă de a trata cu succes durerile de spate
Publicat: 08.05.2013
Un studiu recent a dezvăluit lucruri cu totul surprinzătoare despre durerile cronice de spate: acestea sunt, în multe cazuri, produse de o infecţie bacteriană şi pot fi eliminate prin tratament cu antibiotice.

Descoperirea a fost descrisă ca fiind „demnă de Premiul Nobel”: un om de ştiinţă danez, dr. Hanne Albert, a descoperit că multe dintre cazurile de dureri de spate severe şi prelungite sunt cauzate de bacterii, iar acestea pot fi distruse prin administrarea de antibiotice, timp de trei luni. Autorul descoperirii susţine că aproape jumătate dintre persoanele care suferă de dureri de spate cronice pot fi vindecate prin această metodă.

Durerile de spate sunt o problemă medicală frecventă în lumea contemporană şi ating adesea oameni în floarea  vârstei.

„E vorba despre mame şi taţi care se află la mijlocul vieţii lor active, profesionale. Ei sunt elemente de bază ale societăţii, au grijă atât de părinţii, cât şi de copiii lor. Trebuie să fie în stare să se joace cu copiii, în loc să stea şi să-i privească jucându-se”, spune dr. Albert.

În Marea Britanie, de exemplu, cca. 80% dintre locuitori suferă de dureri de spate cel puţin o dată în viaţa lor, iar această afecţiune este unul dintre motivele principale pentru care britanicii recurg la medicul de familie – chiar în mai mare măsură decât răceala.

Ministerul Sănătăţii din Marea Britanie cheltuieşte anual 1 miliard de lire sterline pentru tratarea acestor cazuri, din care aproximativ jumătate pentru intervenţii chirurgicale, iar absenţele de la lucru şi invaliditatea pe termen lung determinate de aceste situaţii se traduc în scăderi ale productivităţii care echivalează cu pierderi de 3,5 miliarde de lire, în fiecare an.

Multe cazuri dificile de dureri de spate (care apar cel mai des în regiunea lombară – binecunoscutele dureri de şale) sunt cauzate de hernia de disc, adică deplasarea spre exterior a discurilor intervertebrale, inelele de ţesut cartilaginos dintre vertebre. Ca urmare, apare durerea, mai mult sau mai puţin intensă, în regiunea afectată a coloanei vertebrale, uneori şi la nivelul picioarelor.

Cei mai mulţi dintre cei atinşi de această afecţiune se vindecă destul de repede, dar, în unele cazuri, durerea persistă şi nici chiar operaţiile chirurgicale pe coloană nu o pot îndepărta complet.

Dr. Hanne Albert, de la Universitatea Danemarcei de Sud, care a lucrat în colaborare cu colegi de la Birmingham, Marea Britanie, consideră că adesea aceste dureri persistente nu sunt determinate de discul intervertebral herniat, ci de bacterii care s-au infiltrat în zona afectată.

Ea a început prin a examina mostre de ţesut din discurile intervertebrale, prelevate de la pacienţi care sufereau de dureri de spate atât de grave. încât necesitaseră intervenţii chirugicale.

Aproximativ jumătate dintre aceste mostre s-au dovedit a conţine bacterii, cel mai frecvent fiind vorba despre Propionibacterium acnes, o bacterie care produce acnee la nivelul pielii.

Apoi, cercetătorii au administrat unui număr de 162 de femei şi bărbaţi, care sufereau de dureri de spate severe, un tratament cu durata de 100 de zile, unii primind un antibiotic numit Bioclavid, alţii un placebo.

Rezultatele au fost remarcabile: spre deosebire de placebo, tratamentul cu antibiotice a redus foarte mult durerea şi dificultăţile de mişcare.

În anul următor tratamentului, cei care au luat antibioticul au avut, în medie , doar 19 zile de absenţă de la serviciu, în vreme ce pacienţii care primiseră placebo au absentat, în medie, 45 de zile, arată cercetătorii în articolul publicat în European Spine Journal.

Dr. Albert a descris ameliorarea stării pacienţilor drept „uimitoare” şi a relatat cu emoţie cum foarte mulţi  dintre aceştia au îmbrăţişat-o şi i-au mulţumit pentru că i-a ajutat să ducă iarăşi o viaţă normală.

Se crede că, în cazul acestor pacienţi, discul herniat s-a vindecat de la sine, însă durerea a persistat din cauza infecţiei cu Propionibacterium acnes.

În mod normal, această bacterie se găseşte pe piele, unde poate cauza acnee, dar există şi în gură şi poate ajunge în circulaţia sanguină cu ocazia periajului dentar.

La persoanele care suferă de hernie de disc, bacteria se poate localiza la nivelul discului vătămat, unde secretă acizi care corodează ţesutul vertebrelor, determinând o nouă criză dureroasă.

Dr. Albert întreprinde acum o campanie de instruire a medicilor şi fizioterapeuţilor pentru a-i ajuta să identifice pacienţii ale căror dureri de spate sunt cauzate de infecţia bacteriană.

Ea a avertizat că tratamentul cu antibiotice – care permite, în unele cazuri, evitarea unei intervenţii chiruguicale – nu trebuie însă administrat cu uşurinţă. El este rezervat persoanelor cu dureri foarte severe, este eficient în cca. 40% dintre cazurile de dureri lombare cronice şi, în niciun caz, pacienţii nu ar trebui să se trateze singuri, de capul lor, cu antibiotice. Identificarea corectă a cauzei durerilor de spate este foarte importantă; altfel, administrarea fără discernământ a antibioticelor poate duce la creşterea rezistenţei bacteriilor la antibiotice, o problemă care deja îi îngrijorează serios pe medici. 

Peter Hamlyn, un chirurg de la University College Hospital London, care a tratat cu succes mulţi pacienţi prin administrarea de antibiotice, spune că mulţi medici ar trebui să regândească modul în care abordează cazurile de dureri de spate cronice. 

El consideră că mai sunt necesare cercetări suplimentare, dar că e vorba, în mod clar, despre un moment de cotitură în istoria medicinei, care ar putea duce la „revizuirea manualelor de medicină”, adăugând că o astfel de descoperire ar merita un Premiu Nobel.

Sursa: Mail Online

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase