Home » D:News » Cel mai frumos „foc viu” din lume îşi dezvăluie misterul (VIDEO)

Cel mai frumos „foc viu” din lume îşi dezvăluie misterul (VIDEO)

Publicat: 13.05.2013
Cel mai frumos „foc viu” din lume îşi dezvăluie misterul (VIDEO)
Ascunsă în spatele unei cascade aflate în statul american New York, se găseşte o aşa-numită „flacără veşnică” sau „foc viu” - manifestarea unui fenomen geologic rar şi spectaculos: un foc care arde neîncetat, alimentat de emanaţiile de gaze naturale din adâncul Pământului. Dar acest foc viu are unele caracteristici speciale, care îl fac şi mai interesant pentru specialişti.

În întreaga lume sunt cunoscute doar câteva sute de astfel de „flăcări veşnice”, iar cercetătorii care au studiat-o de curând pe cea din  Chestnut Ridge Park, statul New York, au numit-o „cea mai frumoasă din lume”.

Asemenea focuri sunt alimentate de emanaţiile de gaz metan provenit din subteran şi care ajunge la suprafaţă prin fisurile scoarţei terestre. Cel din Chestnut Ridge Park, însă, este deosebit. Aprins probabil de nativii americani în urmă cu sute sau mii de ani, el este alimentat printr-un proces geologic nou-descoperit, care nu era cunoscut anterior în natură.

De obicei, gazul care alimentează focurile vii provine din depozite foarte vechi de şist (un tip de rocă) situate la mare adâncime şi foarte fierbinţi. Temperaturile trebuie să fie peste punctul de fierbere a apei pentru a rupe  moleculele mari de substanţe cu conţinut de carbon din şist şi a le transforma în molecule mai mici, cum sunt cele care se găsesc în gazele naturale, a explicat  Arndt Schimmelmann, cercetător la Universitatea din Indiana.

În acest caz particular, însă, rocile care alimentează flacăra sunt doar „călduţe”, au o vârstă geologică mult mai mică şi se găsesc mai aproape de suprafaţă decât ar fi fost de aşteptat .

Aceste particularităţi sugerează că gazul este produs printr-un proces diferit, formându-se din moleculele organice din şist în prezenţa unui catalizator.

„O astfel de ipoteză a fost propusă de mai multă vreme, însă e curios că nimeni nu i-a dat crezare”, spune Schimmelmann. „Credem că e vorba despre un mecanism diferit de formare a gazului în acest loc şi probabil că acesta există şi în alte locuri din lume. Iar dacă e aşa, dacă gazul este produs în mod natural în acest mod şi în alte locuri, înseamnă că avem rezerve de gaze de şist mult mai mari decât credeam.”

Iniţial, Schimmelmann şi colega sa Maria Mastalerz, de la Indiana Geological Survey, au fost însărcinaţi de Departamentul pentru Energie din SUA să estimeze cantitatea de metan care iese din pământ în anumite zone din estul SUA. Cei doi oameni de ştiinţă americani au cerut ajutorul lui Giuseppe Etiope, cercetător la Institutul Naţional de Geofizică şi Vulcanologie din Italia şi un expert mondial în studiul emanaţiilor de gaz metan şi în „focuri vii”.

Cercetând flacăra din Chestnut Ridge Park – pe care a numit-o „cea mai frumoasă din lume” – Etiope şi ceilalţi cercetători au ajuns la concluzia că un proces geologic deosebit, necunoscut anterior, alimentează acest foc viu. Rezultatele au fost publicate în jurnalul Marine and Petroleum Geology.

Se estimează că aproximativ 30% din emisiile de metan la nivel mondial ar proveni din surse naturale, cum sunt aceste emanaţii de metan din scoarţa Pământului.

Când este posibil, ar putea fi chiar indicat ca aceste surse de gaz să fie aprinse, creând focuri vii, deoarece prin arderea metanului se produce dioxid de carbon, care reţine de 20 de ori mai puţină căldură în atmosferă, având astfel un efect de seră mult mai slab decât al metanului, spune Maria Mastalerz.

Totuşi, locurile unde emanaţiile sunt suficient de puternice şi concentrate pentru a putea fi aprinse şi a crea focuri vii sunt rare. Cel mai adesea metanul este filtrat prin sol, unde anumite tipuri de bacterii îl transformă în dioxid de carbon, sau iese la suprafaţă în locuri unde flacăra nu se poate menţine.

În Chestnut Ridge Park, metanul iese la suprafaţă într-o mică scobitură în stâncă, unde flacăra este adăpostită şi poate persista. Emanaţiile de gaze din Chestnut Ridge Park sunt remarcabile şi prin faptul că au cea mai mare concentraţie de etan şi propan dintre toate manifestările geologice de acest gen cunoscute în lume. 

Sursa: Live Science

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase