Home » D:News » Seismul cu magnitudinea 8,3 a fost resimţit până la Moscova, la 7.000 de kilometri distanţă

Seismul cu magnitudinea 8,3 a fost resimţit până la Moscova, la 7.000 de kilometri distanţă

Seismul cu magnitudinea 8,3 a fost resimţit până la Moscova, la 7.000 de kilometri distanţă
Publicat: 24.05.2013
Un cutremur cu magnitudinea 8,3 ce a avut loc vineri în Marea Ohoţk, în largul Extremului Orient rus, a declanşat o alertă de tsunami, anulată rapid, şi a fost resimţit până la Moscova, la o distanţă de aproximativ 7.000 de kilometri, relatează Mediafax.

Epicentrul cutremurului s-a situat la o adâncime de peste 600 de kilometri sub Marea Ohoţk, potrivit Institutului american USGS, care a revelat o magnitudine de 8,3.

Potrivit Ministerului rus pentru Situaţii de Urgenţe, cutremurul s-a produs la ora locală 16.47 (8.47, ora României). Ministerul a anunţat o magnitudine de 6,7.

Autorităţile ruse au lansat o alertă de tsunami, recomandând locuitorilor să părăsească zona de coastă şi să se refugieze în zone mai înalte, însă această alertă a fost anulată ulterior.

Ele au anunţat că valul nu ar urma să depăpească un metru înălţime.

Seismul nu a produs victime sau pagube în Extremul Orient, potrivit unor informaţii preliminare.

Însă, un fapt excepţional, acesta a fost resimţit până la Moscova, la o distanţă de aproximativ 7.000 de kilometri.

„Aproape tot continentul s-a cutremurat”, a declarat Anatoli Ţîgankov, un oficial din cadrul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă al serviciilor meteorologice ruse, anunţând că seismul a fost resimţit până în România.

„Întreaga placă continentală pe care se găseşte continentul s-a cutremurat. De aceea, această mişcare a fost resimţită de-a lungul întregii Rusii – nu doar în Moscova, am primit telefoane şi din Nijni Novgorod şi din alte oraşe”, a mai spus Ţîgankov.

Undele seismice la Moscova aveau magnitudinea 1 şi nu au provocat nicio pagubă, potrivit aceleiaşi ruse.

Potrivit Ministerului rus pentru Situaţii de Urgenţe, mai multe clădiri din Moscova au fost evacuate în urma cutremurului. „Cutremurul a fost simţit la Moscova la etajele superioare ale zgârie-norilor”, au spus oficialii ministerului. De asemenea, în Sankt Petersburg a fost evacuată o clădire de birouri de 22 de etaje după ce angajaţii au simţit clădirea mişcându-se.

Oficialii ruşi afirmă că ultima dată când undele seismice s-au resimţit la Moscova a fost acum aproape 30 de ani, când un cutremur puternic a lovit România.

Surse: Mediafax, AFP, EMSC, USGS

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase