Home » D:News » Starul emisiunii „Storm Chasers”, Tim Samaras, a fost ucis de o tornadă în statul american Oklahoma

Starul emisiunii „Storm Chasers”, Tim Samaras, a fost ucis de o tornadă în statul american Oklahoma

Publicat: 03.06.2013
Tim Samaras, starul emisiunii dedicate tornadelor "Storm Chasers", produsă de postul de televiziune Discovery Channel, a murit vineri în statul american Oklahoma, după ce o serie de tornarde puternice au devastat această regiune.

Fiul lui Tim Samaras, Paul, şi colegul său din această emisiune, Carl Young, au murit la rândul lor vineri. Cei trei „urmăreau” tornada EF3 din apropiere de oraşul El Reno.

Informaţia a fost confirmată duminică, de reprezentanţii postului de televiziune Weather Channel.

Emisiunea de televiziune „Storm Chasers” a fost scoasă din grila de programe a postului Discovery Channel în anul 2012, după difuzarea a cinci sezoane.

„Este o pierdere devastatoare pentru comunităţile meteorologică, a cercetării şi vânătorii de furtuni”, declară Tony Laubach, un colaborator al lui Samaras, pe Facebook.

Tim Samaras, în vârstă de 55 de ani, era cunoscut pentru că a dezvoltat instrumente ştiinţifice ce au permis observarea, pentru prima dată, a tornadelor din interior şi pentru că a creat procedee novatoare menite să ofere cunoştinţe suplimentare despre furtuni şi ameliorarea previziunilor furtunilor.

Potrivit National Geographic Society, Samaras era „unul dintre cei mai celebri vânători de furtuni din lume”, care se consacra de aproximativ 20 de ani acestui studiu. Instituţia, cu sediul la Washington, i-a oferit 18 finanţări lui Tim Samaras pentru cercetările sale.

El a povestit că pasiunea sa s-a născut atunci când, la vârsta de şase ani, a văzut filmul „Vrăjitorul din Oz”.

„Tim era un cercetător curajos şi strălucit care a urmărit tornade şi furlgere fără frică pe teren, pentru a înţelege mai bine aceste fenomene”, a declarat vicepreşedintele executiv al National Geographic, Terry Garcia, citat într-un comunicat.

„Moartea lui Tim este o amintire a riscurilor cu care se confruntă de obicei bărbaţii şi femeile care lucrează pentru noi”, a adăugat el.

În pofida riscurilor importante cărora li se expun adesea vânătorii de furtuni, Samaras era cunoscut ca foarte prudent şi atent la securitate.

„Ştia unde nu trebuie să se afle”, a declarat fratele său, Jim Samaras.

Epava maşinii în care se aflau cei trei vânători a fost purtată până la aproximativ 800 de metri de locul accidentului, a declarat pentru AFP Chris West, adjunctul şerifului comitatului. Doar un corp a rămas în maşină, celalalte două fiind găsite la o distanţă de câteva sute de metri de vehicul.

Imagini difuzate de CNN au arătat un vehicul atât de avariat, încât era imposibil să fie recunoscut.

„Au murit cu toţii, din nefericire, însă (au murit) făcând lucrul pe care îl adorau”, scrie fratele lui Tim Samaras, Jim, citat de National Geographic.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase