Home » D:News » Ce efecte are sudoarea unui bărbat… asupra altor bărbaţi?

Ce efecte are sudoarea unui bărbat… asupra altor bărbaţi?

Publicat: 04.06.2013
Ce efecte are sudoarea unui bărbat… asupra altor bărbaţi?
O substanţă prezentă în sudoarea masculină îi face pe bărbaţii din jur mai cooperanţi şi mai generoşi, arată un studiu recent. Efectul se datorează unui feromon, numit androstadienon, care influenţează comportamentul masculin.

Acest studiu este primul care evidenţiază efectul androstadienonului asupra comportamentului bărbaţilor şi confirmă rezultatele unor cercetări anterioare care arată că organismul uman este sensibil şi reacţionează la semnalele chimice.

Feromonii sunt larg răspândiţi în lumea animală; au fost studiaţi în special la insecte şi reprezintă un element esenţial al comunicării dintre indivizi.

În ceea ce priveşte activitatea feromonală la oameni, cercetătorii ştiu mult mai puţine lucruri decât în cazul insectelor. Dar, în ultimii 30 de ani, au fost identificate, atât la femei cât şi la bărbaţi, substanţe despre care se crede că ar fi asociate cu stările de spirit şi cu ciclurile reproductive.

Studii anterioare au explorat rolul acestor substanţe – secretate în sudoare – ca atractanţi sexuali, cercetând efectul feromonilor masculini asupra femeilor, de exemplu.

Dar acest nou studiu arată că nu numai femeile sunt sensibile la feromonii emişi de bărbaţi. Specialistul în biologie evolutivă Markus Rantala, de la Universitatea din Turku, Finlanda, a realizat un experiment care arată că feromonii emişi de un bărbat îi influenţează şi pe alţi indivizi de acelaşi sex.

Cercetătorul a organizat un experiment în care 40 de bărbaţi cu vârsta între 20 şi 30 de ani au jucat un joc pe computer, în care grupuri de câte doi jucători trebuiau să decidă cum să împartă 10 euro. Unul dintre jucători propunea un mod de a distribui suma, iar celălalt avea posibilitatea să accepte sau să respingă propunerea. Fiecare dintre jucători avea, pe rând, rolul celui care propune şi al celui care decide.

Apoi, fiecare a mirosit fie o mostră de drojdie pură (grupul de control), fie una de androstadienon, o substanţă prezentă în sudoarea bărbaţilor şi despre care cercetătorii bănuiau că ar fi un feromon, cu rol în comunicarea chimică. Substanţa a fost amestecată cu drojdie pentru a masca un eventual miros specific.

Apoi, participanţii au jucat din nou jocul.

S-a constatat că cei 20 de bărbaţi care au mirosit feromonul au oferit, în medie, cu o jumătate de euro mai mult decât grupul de control (în jur de 5 euro) şi au acceptat oferte cu cca. 0,5 euro mai mici (în jur de 3 euro)

Cercetătorii au monitorizat şi nivelul de hormoni al bărbaţilor în timpul experimentului şi au constatat, cu surprindere, că aceia care aveau cel mai ridicat nivel de testosteron deveniseră cei mai generoşi după ce mirosiseră feromonul.

„Habar nu aveam că acest feromon poate interacţiona cu testosteronul”, a spus Rantala.

Specialiştii cred că fenomenul ar putea data din vremuri străvechi, când cooperararea între masculii speciei conferea un avantaj în lupta pentru supravieţuire, şi că, după cât se pare, un asemenea comportament este considerat atrăgător de către sexul opus.

Totuşi, cercetătorii au utilizat în experimentele lor concentraţii mari de androstadienon; rămâne de văzut dacă se poate observa un efect similar şi în cazul unor concentraţii normale de substanţă, spune un alt cercetător, antropologul Jan Havlíček de la Universitatea Carol din Praga, care nu a participat la studiu. 

El adaugă că puterea feromonilor depinde şi de context şi că ar fi interesant de aflat dacă producţia de androstadienon este afectată de rezultatul unei competiţii, cum ar fi un meci.

Sursa: Science NOW

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase