Home » D:News » Cum arată continentul pe care oamenii nu l-au văzut niciodată cu adevărat? (VIDEO)

Cum arată continentul pe care oamenii nu l-au văzut niciodată cu adevărat? (VIDEO)

Cum arată continentul pe care oamenii nu l-au văzut niciodată cu adevărat? (VIDEO)
Publicat: 07.06.2013
Sub platoşa de gheaţă care acoperă Antarctica, se ascunde un relief rămas, în mare parte, necunoscut până de curând. Recent, însă, a fost realizată, cu ajutorul unor tehnici speciale, cea mai detaliată hartă a Antarcticii, care prezintă continentul „nud”, aşa cum arată el sub calota glaciară.

Harta digitală, numită Bedmap2, a fost creată de British Antarctic Survey, pe baza datelor adunate timp de mai multe decenii. NASA a contribuit la proiect furnizând date colectate de sateliţii săi şi de vehicule aeriene specializate, care au măsurat, timp de mai mulţi ani, variaţiile grosimii stratului de gheaţă din calota glaciară, banchiză şi gheţarii antarctici, în cadrul programului Operation IceBridge.

Cu ajutorul acestor informaţii, a fost creată cea mai detaliată hartă a continentului sudic: cercetătorii au „decojit” digital Antarctica de stratul de gheaţă care o acoperă şi au dezvăluit astfel relieful terenului de dedesubt.

Studiind aceste caracteristici, oamenii de ştiinţă pot înţelge mai bine modul în care Antarctica reacţionează la schimbările climatice. 

Gheaţa Antarcticii nu este imobilă, ci curge neîncetat spre ocean. Cunoscând relieful terenului de sub ea şi grosimea gheţii, specialiştii pot simula pe computer aceste mişcări şi pot astfel prezice schimbările ce vor avea lor în viitor, ca răspuns la modificarea condiţiilor de mediu.

Sursa: Wired

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase