Home » D:News » De ce trebuie să se ferească femeile însărcinate?

De ce trebuie să se ferească femeile însărcinate?

De ce trebuie să se ferească femeile însărcinate?
Publicat: 08.06.2013
Există multe lucruri pe care femeile însărcinate ar trebui să le evite. Dintre toate acesta cel mai important este fumatul.

Nenumărate dovezi atestă că fumatul reprezintă un pericol la adresa bunei dezvoltări a copilului. Studiile au indicat că fumatul poate promova naşterea prematură, naşterea unui copil subponderal sau chiar decesul infantil. 

De asemenea, există dovezi irefutabile care indică faptul că şi alcoolul dăunează bebeluşilor. Tocmai de aceea, sfatul oficial dat de medici este acela de a evita complet consumul de băuturi alcoolice, deşi unii cercetători susţin că băut în cantităţi mici, alcoolul nu este dăunător. 

Pe această listă a lucrurilor pe care gravidele ar trebui să le evite se află şi unele brânzeturi moi, ouăle crude, unele uleiuri de peşte, scoicile crude, ficatul şi cofeina în exces.

Acum, specialiştii de la Royal College of Obstetricians and Gynaecologists au publicat un articol în care analizează riscurile „potenţiale dar nedovedite” pe care le impune expunerea la substanţe chimice în timpul sarcinii. Scopul raportului este de a creşte nivelul de conştientizare şi de a le ajuta pe femei să ia decizii mai bune, nu de a speria viitoarele mame. 

Totuşi lista lor este destul de extinsă. Ea include produse precum: gelul de duş, cosmeticele, alimentele la conservă sau învelite în plastic, maşinile sau mobila nouă şi tigăile anti-aderente. 

În acelaşi timp, experţii mărturisesc că „este imposibil să evaluezi riscul acestor expuneri” la substanţele chimice. Mai mult ei au mai adăugat şi că „este puţin probabil ca vreuna dintre acestea expuneri să fie cu adevărat dăunătoare pentru majoritatea bebeluşilor”.  Cu toate acestea, ei subliniază că femeile ar trebui să adopte măsuri de prevenţie presupunând că ar putea exista un risc. 

Printre aceste substanţe chimice se numără şi bisfenolul A, care se găseşte în recipientele de mâncare şi băuturi, dar şi ftalaţii, întâlniţi mai peste tot, de la plastic la cosmetice, covoare şi maşini. 

Totuşi, raportul nu este lipsit de critici. Alastair Hay, profesor de toxicologia mediului, de la Universitatea din Leeds susţine că „acest raport nu este util şi nu le sfătuieşte pe viitoarele mame. Aş fi preferat să văd sfaturi clare din partea RCOG, precum «nu fumaţi în timpul sarcinii şi restricţionaţi aportul de cafeină»”. 

O părere similară are şi profesorul David Spiegelhalter, de la Universitatea Cambridge: „aceste recomandări de precauţie nu vin neapărat fără un cost. Ele ar putea alimenta stările de anxietate, distrăgând atenţia de la pericolele cunoscute din dietă, de la problemele legate de fumat şi consumul de alcool”.

Sursa: BBC

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase