Home » D:News » Acum 50 de ani, Valentina Tereşkova a devenit prima femeie care a ajuns în spaţiu. Iată cum s-a desfăşurat misiunea istorică!

Acum 50 de ani, Valentina Tereşkova a devenit prima femeie care a ajuns în spaţiu. Iată cum s-a desfăşurat misiunea istorică!

Publicat: 16.06.2013
Rusoaica Valentina Tereşkova a devenit, pe 16 iunie 1963, prima femeie care a efectuat un zbor în spaţiu, o realizare considerată atât o reuşită ştiinţifică, cât şi un atu major în epocă pentru propaganda Uniunii Sovietice.

La doi ani după zborul istoric al lui Iuri Gagarin – autorul primului zbor uman în spaţiu -, Valentina Tereşkova a ajuns în spaţiu la bordul vehiculului Vostok-6 şi a devenit, la vârsta de 26 de ani, o eroină naţională.

Ea a rămas până în zilele noastre singura femeie din lume care a efectuat un zbor individual în spaţiu, fără coechipier.

În aprilie 1962, cinci femei sovietice au fost selecţionate în cel mai mare secret, pentru un zbor spaţial: două inginere, o învăţătoare, o stenografă şi o muncitoare care efectuase 90 de salturi într-un club de paraşutişti amatori, Valentina Teraşkova.

După şapte luni de antrenamente intense, Tereşkova este aceea care a fost aleasă, probabil datorită biografiei sale, considerată ideală pentru regimul sovietic.

Provenind dintr-o familie de ţărani, ea conducea în epocă secţia de tineri comunişti (Comsomol) dintr-o uzină de textile din Iaroslavl, o localitate aflată la o distanţă de 280 de kilometri de Moscova.

Totul se petrecea în cel mai mare secret şi familia ei a aflat despre reuşita Valentinei abia atunci când Moscova a anunţat evenimentul pentru lumea întreagă.

Când Valentina a decolat de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, un alt vehicul spaţial sovietic, Vostok-5, lansat cu două zile înainte şi pilotat de cosmonautul Valeri Bykovski, se afla deja pe orbită.

În timpul misiunii sale de trei zile, capsula Vostok-6 în care se afla Valentina Tereşkova a efectuat 48 de rotaţii în jurul Terrei. Cei doi cosmonauţi au comunicat între ei, iar Tereşkova a putut chiar să îi cânte lui Bykovski.

Însă zborul Valentinei Tereşkova s-a derulat cu multiple dificultăţi, ale căror detalii au fost dezvăluite abia după prăbuşirea URSS.

„O problemă a apărut chiar în prima zi de zbor”, a povestit Valentina Tereşkova, într-o conferinţă de presă organizată la Moscova la începutul lunii iunie.

„Din cauza unei erori tehnice, vehiculul era programat nu pentru o aterizare, ci pentru o urcare” în spaţiu şi se îndepărta tot mai mult de Terra, a dezvăluit ea.

Orbita vehiculului a fost corectată, însă constructorul Serghei Korolev, cel care a trimis-o în spaţiu, i-a cerut Valentinei să nu vorbească cu nimeni despre acel incident. „Am păstrat secretul timp de 30 de ani„, a spus ea.

În raportul ei oficial, cosmonauta rusă a spus că, în timpul zborului, costumul ei – inspirat de cel de scafandru – o rănea la unul dintre picioare, iar casca, foarte grea pe umeri, îi strângea capul. Ea a dezvăluit şi faptul că a vomat în timpul zborului.

Toate aceste informaţii au fost păstrate sub tăcere în epocă, pentru a nu afecta imaginea triumfală a primului zbor în spaţiu realizat de o femeie.

Aterizarea Valentinei Tereşkova a generat multe îngrijorări la sol. Comunicaţiile cu Terra s-au întrerupt chiar înainte de debutul operaţiunii de coborâre, a povestit generalul sovietic Nicolai Kamanin, care coordona la acea vreme industria spaţială rusă.

Valentina Tereşkova s-a catapultat din capsula ei spaţială – o procedură normală pentru revenirea pe Terra a primilor astronauţi – şi a aterizat cu paraşuta în Munţii Altai din sudul Siberiei.

Cosmonauta rusă a povestit în diverse interviuri că, în timpul aterizării, s-a lovit cu nasul, brutal, de viziera căştii sale şi că a trebuit să ascundă acea vânătaie sub un strat de fard în timpul ceremoniilor oficiale.

La două ore după revenirea ei pe Terra, specialiştii de la centrul spaţial rus nu avea încă nicio informaţie despre „Pescăruş” (indicativul ei de la sol), îşi aminteşte constructorul rus Boris Certok.

Salvatorii au descoperit-o la mai multe zeci de kilometri distanţă de zona prevăzută, la cinci ore după aterizare, a relatat Valentina Tereşkova.

Cel de-al doilea zbor spaţial al unei femei, sovietica Svetlana Saviţkaia, a avut loc abia în 1982. Prima americancă, Sally Ride, a ajuns în spaţiu abia în 1983.

La fel ca Iuri Gagarin, Valentina Tereşkova a ajuns în spaţiu o singură dată.

La câteva luni după acel zbor, s-a căsătorit cu cosmonautul Adrian Nicolaiev.

Căsătoria lor era „probabil utilă politicii şi ştiinţei”, a spus generalul Kamanin. În 1964, Valentina Tereşkova a născut o fetiţă, Elena, care a devenit primul copil născut dintr-un cuplu de cosmonauţi. Valentina şi Adrian s-au despărţit ulterior.

Valentina Tereşkova, în vârstă de 76 de ani, a ocupat diverse funcţii onorifice în epoca sovietică şi este încă deputat în Duma, camera inferioară a Parlamentului rus.

Ea a declarat recent că, în ciuda vârstei sale, ar fi „pregătită” pentru a merge pe Marte, chiar dacă acel zbor va avea un singur sens, fără a avea prevăzută o întoarcere pe Terra.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase