Home » D:News » Viaţa a miliarde de oameni nu va mai fi niciodată la fel, mulţumită celui mai îndrăzneţ proiect din istoria Google (VIDEO)

Viaţa a miliarde de oameni nu va mai fi niciodată la fel, mulţumită celui mai îndrăzneţ proiect din istoria Google (VIDEO)

Publicat: 16.06.2013
Internetul este una dintre cele mai extraordinare tehnologii, ce a provocat transformări nemaivăzute în viaţa multor persoane. Cu toate acestea, pentru două treimi din oamenii de pe planeta noastră, o conexiune rapidă la Internet la un preţ accesibil rămâne doar un vis imposibil de atins.

În majoritatea ţărilor din emisfera sudică preţul unei conexiuni la Internet este mai mare decât venitul mediu lunar, estimează Google. Există numeroase piedici ce stau în calea realizării infrastructurii necesare pentru a conecta populaţia globului la Internet, atât geografice cât şi financiare.

Această provocare reprezintă ţinta celui mai îndrăzneţ proiect dezvăluit vreodată de Google. Membrii Google[x], laboratorul din cadrul companiei Google responsabil pentru cele mai ambiţioase proiecte (printre care automobilul care se conduce singur), intenţionează să permită oamenilor din întreaga lume să aibă acces la Internet printr-o metodă neobişnuită.

„Credem că ar putea fi posibil să construim un «inel» format din baloane ce zboară în jurul globului cu ajutorul vânturilor stratosferice, inel care să ofere acces la Internet oamenilor de pe sol”, explică reprezentanţii Google.

„Suntem încă la început, dar am construit un sistem care foloseşte baloane ce sunt purtate de vântul aflat la altitudini de două ori mai mari decât cele la care zboară avioanele comerciale. Acest sistem oferă acces la Internet persoanelor aflate la sol la viteze similare celor obţinute astăzi de reţelele 3G. Sperăm ca aceste baloane să devină o opţiune prin care zonele rurale sau izolate să fie conectate la Internet. Totodată, credem că acest sistem va reprezenta un ajutor important în situaţiile de urgenţă provocate de dezastrele naturale. Ideea pare nebunească, motiv pentru care l-am denumit Proiectul Loon (nebun), însă are la bază elemente solide de ştiinţă”, anunţă reprezentanţii Google.

„Multe proiecte au dorit să folosească platforme situate la altitudini înalte pentru a oferi acces la Internet celor de la sol, însă este foarte dificil să ţii o astfel de platformă pe loc şi totodată foarte costisitor. De aceea noi ne-am gândit să permitem baloanelor să se deplaseze liber cu ajutorul vântului. Tot ce trebuia să facem era să identificăm o cale prin care să controlăm modul în care se deplasează. Acum am reuşit să identificăm o metodă ce foloseşte doar vântul şi puterea solară, astfel că acum putem să împingem baloanele mai sus sau mai jos pentru a «captura» vântul cu care vrem să se deplaseze. Ulterior am conceput o serie de algoritme complexe, derulate de computere foarte puternice, pentru a gestiona flota de baloane care sunt în cer pentru a avea mereu un balon în locurile în care dorim să se găsească unul”, au mai explicat reprezentanţii Google.

Specialiştii au început deja primul test pentru a verifica dacă această metodă funcţionează, lansând un program pilot în zona Canterbury din Noua Zeelandă. La test participă 50 de persoane care vor încerca să se conecteze la Internet mulţumită baloanelor. „Am lansat 30 de baloane şi vom învăţa foarte multe din acest proiect, ceea ce ne va permite să ne îmbunătăţim tehnologia şi designul baloanelor”, au spus reprezentanţii Google.

„În timp, ne dorim să iniţiem programe pilot în ţări aflate la aceeaşi latitudine ca Noua Zeelandă”, au mai spus reprezentanţii Google.

Proiectul Loon este extrem de îndrăzneţ: dacă se va bucura de succes, acesta va permite oricărui om de pe Terra să aibă acces la Internet la un preţ redus. Acest lucru ar duce la transformări importante în viaţa oamenilor de pe Terra, dar şi pentru Google. Compania are foarte mulţi bani şi tinde să producă şi mai mulţi pe măsură ce mai multe persoane se conectează la Internet, ducând astfel la o creştere a publicului care are acces la reclamele Google. 

Surse: Google Loon, Google Blog

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase