Home » D:News » Care sunt alimentele ce cresc riscul de a suferi de diabet? Un studiu efectuat pe 149.000 de oameni oferă răspunsul

Care sunt alimentele ce cresc riscul de a suferi de diabet? Un studiu efectuat pe 149.000 de oameni oferă răspunsul

Care sunt alimentele ce cresc riscul de a suferi de diabet? Un studiu efectuat pe 149.000 de oameni oferă răspunsul
Publicat: 18.06.2013
Un studiu efectuat pe 149.000 de americani arată că persoanele care cresc cantitatea de carne roşie din dietă ar putea prezenta un risc sporit de a dezvolta diabet de tip 2.

„Cred că diferenţa observată în cadrul acestui studiu este suficient de mare pentru a încuraja oamenii să nu mai crească cantitatea de carne roşie consumată şi să se gândească la metode prin care ar putea reduce cantitatea de carne roşie pe care o mănâncă”, a comentat coordonatorul studiului, profesorul An Pan de la Universitatea Naţională din Singapore.

Studiile mai vechi efectuate asupra cărnii roşii (precum porcul, vita sau mielul) nu ţineau cont dacă participanţii la studiu modificau cantitatea consumată de-a lungul timpului, spune Pan.

În cadrul acestei cercetări, Pan şi colegii săi au urmărit 149.000 de americani de-a lungul a 12-16 ani. La fiecare 4 ani, participanţii erau întrebaţi câtă carne roşie consumă pe zi.

În medie, participanţii relatau că mănâncă între jumătate de porţie şi 2 porţii pe zi. O porţie este egală cu 2 felii de bacon, un hot dog sau un hamburger.

La finalul studiului se înregistraseră 7.540 de cazuri de diabet de tip 2. În rândul persoanelor care au adăugat jumătate de porţie de carne roşie pe zi se înregistrau 2 cazuri de diabet la 300 de persoane. În rândul celor ce nu schimbaseră cantitatea de carne roşie consumată se întâlnea un caz de diabet la 300 de persoane.

După ce au luat în seamă factori precum cantitatea iniţială de carne roşie consumată, starea maritală şi istoricul medical, cercetătorii au descoperit că un consum mai redus de carne roşie era asociat unui risc cu 14% mai mic de a dezvolta diabet de tip 2 în următorii 12-16 ani.

Pan a comentat că „atunci când ai obiceiuri «proaste», impactul ar putea fi vizibil imediat, însă obiceiurile «bune» au nevoie de o perioadă mai îndelungattă pentru a produce efecte”.

Concluzia cercetătorilor din studiul publicat în Journal of the American Medical Association Internal Medicine este că „rezultatele studiului nostru oferă noi dovezi ce sugerează că limitarea cantităţii de carne roşie consumată de-a lungul timpului conferă beneficii în ceea ce priveşte prevenirea apariţiei diabetului de tip 2”.

Surse: LiveScience, Reuters

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Telescopul Webb a descoperit o galaxie spirală masivă de la începuturile Universului
Telescopul Webb a descoperit o galaxie spirală masivă de la începuturile Universului
Mitul medieval care ascunde una dintre cele mai profunde teorii despre sufletul uman
Mitul medieval care ascunde una dintre cele mai profunde teorii despre sufletul uman
O întâlnire străveche a Soarelui cu alte două stele a schimbat pentru totdeauna Sistemul Solar
O întâlnire străveche a Soarelui cu alte două stele a schimbat pentru totdeauna Sistemul Solar
Albert Einstein a avut dreptate: Timpul se scurge mai repede pe planeta Marte!
Albert Einstein a avut dreptate: Timpul se scurge mai repede pe planeta Marte!
Cel mai bătrân strămoș al rechinilor înota în apele Australiei pe vremea dinozaurilor
Cel mai bătrân strămoș al rechinilor înota în apele Australiei pe vremea dinozaurilor
Legendele uitate care au modelat miturile arturiene: Iosif din Arimateea și primii Vânători ai Graalului
Legendele uitate care au modelat miturile arturiene: Iosif din Arimateea și primii Vânători ai Graalului
Cum îi sprijinim pe cei care au pierdut pe cineva drag ori sunt la final de viață? Ghid empatic, bazat pe psihologie
Cum îi sprijinim pe cei care au pierdut pe cineva drag ori sunt la final de viață? Ghid empatic, bazat pe psihologie
Gardieni, creatori și simboluri ale puterii: Dragonii nu au fost întotdeauna personaje negative
Gardieni, creatori și simboluri ale puterii: Dragonii nu au fost întotdeauna personaje negative
Ce se întâmplă cu creierul atunci când lucrezi în echipă?
Ce se întâmplă cu creierul atunci când lucrezi în echipă?
Locul în care trăiești influențează ce greutate ai, arată un nou studiu
Locul în care trăiești influențează ce greutate ai, arată un nou studiu
Test de cultură. Care fasole este toxică atunci când este mâncată crudă?
Test de cultură. Care fasole este toxică atunci când este mâncată crudă?
JWST a descoperit o galaxie spirală asemănătoare Căii Lactee undeva unde nu ar trebui să existe
JWST a descoperit o galaxie spirală asemănătoare Căii Lactee undeva unde nu ar trebui să existe
10 obiceiuri prin care putem încetini îmbătrânirea corpului nostru
10 obiceiuri prin care putem încetini îmbătrânirea corpului nostru
Ziua în care Alexandru Ioan Cuza a introdus învăţământul obligatoriu şi gratuit. Ce păţeau părinţii care nu se supuneau legii
Ziua în care Alexandru Ioan Cuza a introdus învăţământul obligatoriu şi gratuit. Ce păţeau părinţii care nu se ...
20 de lucruri uimitoare despre creierul uman
20 de lucruri uimitoare despre creierul uman
Marile companii de Inteligență Artificială sunt „mai puțin reglementate decât restaurantele”
Marile companii de Inteligență Artificială sunt „mai puțin reglementate decât restaurantele”
Trei reguli pe care părinții ar trebui să le aplice în privința telefoanelor pentru copii
Trei reguli pe care părinții ar trebui să le aplice în privința telefoanelor pentru copii
Românii vor avea facturi mai mari la gaze de la 1 aprilie 2026
Românii vor avea facturi mai mari la gaze de la 1 aprilie 2026