Home » D:News » Care este cauza căldurii extreme din Alaska? O imagine realizată de NASA dezvăluie un eveniment neobişnuit

Care este cauza căldurii extreme din Alaska? O imagine realizată de NASA dezvăluie un eveniment neobişnuit

Publicat: 23.06.2013
În ultimele zile, locuitorii statului american Alaska s-au confruntat cu un fenomen neobişnuit: temperaturi foarte ridicate, ce au dus la doborârea recordurilor din numeroase oraşe şi sate.

Temperaturile din această săptămână au fost mai ridicate în Alaska decât în celelalte state ale SUA, recordul de 36 grade Celsius fiind înregistrat în Talkeetna. Pe 19 iunie numeroase localităţi din Alaska au înregistrat recorduri fără precedent în istoria statului american. Valdez, în sudul statului, a atins pragul de 32°C, iar până atunci cea mai mare temperatură înregistrată pe 19 iunie fusese de 24°C (recordul absolut al localităţii era de 31°C).

Cauza acestui fenomen a fost surprins într-o imaginea realizată de NASA cu ajutorul instrumentului MODIS de pe satelitul Terra:

Specialiştii NASA explică de ce această imagine este neobişnuită: „În majoritatea zilelor, numeroase «râuri de nori» curg deasupra statului Alaska, acoperind cea mai mare parte din cei 10.690 de kilometri de coastă şi suprafaţa de 1.518.000 de kilometri pătraţi. De altfel, coasta de sud a statului Alaska deţine titlul de «cel mai înnorat loc din SUA», unele porţiuni fiind înnorate timp de mai bine de 340 de zile din an. Acest lucru nu a fost valabil pe 17 iunie 2013. Aşa cum se vede din imaginea realizată de Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer (MODIS), instrument aflat pe satelitul Terra, Alaska era aproape lipsită de nori”.

Cerul senin a fost provocat de nivelul ridicat al presiunii atmosferice, acest lucru aducând totodată temperaturi sufocante în numeroase zone obişnuite cu zile de iunie răcoroase. Talkeetna, un oraş aflat la 160 de kilometri nord de Anchorage, a înregistrat temperaturi de 36°C pe 17 iunie. Alte oraşe au înregistrat recorduri, iar temperaturile înalte au facilitat apariţia incendiilor de pădure şi au dus la accelerarea gheţii din Marea Chukchi”, mai scriu specialiştii NASA.

Astronomul Phil Plait subliniază într-un articol publicat în Slate că un sistem atmosferic similar a afectat Groenlanda, provocând o topire a gheţii fără precedent anul trecut.

Un studiu a arătat că fenomenul din Groenlanda este provocat de încălzirea globală în mod indirect. Acest fenomen afectează tiparul curentului jet stream, ceea ce face ca sistemele de presiune atmosferică ridicată să rămână blocate într-un loc. „Cu alte cuvinte, vremea se schimbă deoarece clima se schimbă. Sistemul climatic Arctic, în particular, suferă o evoluţie rapidă din cauza schimbărilor ce au loc acolo: pierderea gheţii (ceea ce expune apa mai întunecată, care absoarbe mai multă căldură de la soare), dereglarea curentului jet stream şi alte variaţii subtile ce provoacă transformări ale tiparelor normale de vreme”, subliniază Plait.

Topirea din Groenlanda şi temperaturile ridicate din Alaska reprezintă noi semne – dacă aveam nevoie de noi semne – ce atestă că schimbările climatice sunt reale. Şi mai îngrijorător este faptul că modelele climatice folosite înainte nu preziceau astfel de evenimente. Clima este complexă şi foarte dificil de modelat cu acurateţe”, a concluzionat Plait.

Surse: Weather Underground, NASA, SF Gate

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase