Home » D:News » Cancerul avansat la sân atacă în fiecare an peste 10.000 de femei din România

Cancerul avansat la sân atacă în fiecare an peste 10.000 de femei din România

Publicat: 04.07.2013
Cancerul avansat la sân atacă în fiecare an peste 10.000 de femei din România
În prezent, în România sunt diagnosticate în fiecare an în jur de 10.000 de paciente cu cancer de sân avansat sau metastatic. Dacă în 1960 mortalitatea era de 11,2 la 100.000 de femei, în 2008 urcase la 27,51 la 100.000 de femei. Estimările arată ca acest procent este în continuă creştere, în România dar şi în lume. Ce spun specialiştii despre impactul psihologic al acestei maladii şi despre posibilităţile de a primi ajutor?
″În urmă cu doi ani, România era ţara cu cea mai mare rată a mortalităţii din Uniunea Europeană. Această rată a crescut direct proporţional cu incidenţa. Din păcate, în România diagnosticarea în stadiul IV este frecventă″, declară dr. Dana Stănculeanu, medic primar oncolog la Institutul Oncologic Bucureşti.
 
Unul dintre aspectele cele mai puţin luate în seamă îl constituie sprijinul psihologic acordat pacientelor, deşi acesta joacă un rol foarte important în mersul terapiei.
 
″Impactul emoţional la aflarea diagnosticului este este foarte puternic. Tocmai de aceea, consilierea psihologică este mai mult decât necesară. Însă, trăind în Romania, consilierea psihologică nu este la îndemână. Sunt şi cazuri de paciente care nu sunt informate, mai sunt şi pacientele care se simt jignite atunci când sunt sfătuite să consulte un psiholog sau un psihiatru″, adaugă dr. Stănculeanu.
 
″În alegerea tratamentului, există doi actori principali: medicul si pacienta. Medicul discută cu pacienta, iar tratamentul se alege în funcţie de mai mulţi factori: comorbidităţi, vârstă, stadiul bolii etc. În funcţie de acestea, alegem: chirurgie, radioterapie, hormonoterapie, terapie ţintită. Avem obligaţia de a-i spune pacientei care sunt riscurile, nu doar beneficiile. Avem de asemenea obligaţia ca, prin alegerile pe care le facem, să asigurăm calitatea vieţii pacientelor noastre. Sunt foarte multe paciente care afirmă că preferă să trăiască mai puţin, dar mai bine, nu mai mult şi mai prost″.
 
″O femeie cu cancer de sân este o femeie care poartă o dublă coroană de spini. În primul rând, este şocul diagnosticului. Apoi, este atentatul la propria imagine, la feminitate, la sexualitate. Devine foarte importantă consilierea psihologică. Recomandat este ca pacientele să fie evaluate psihologic înainte de a li se comunica diagnosticul. Cum acest lucru este greu de făcut, ar fi ideal să existe un formular pe care fiecare pacientă să îl completeze″, menţionează Radu Teodorescu, medic psihiatru, Spitalul Clinic de Psihiatrie Obregia.
 
″La prima consultaţie, pacienta este bulversată de diagnostic şi opţiunile de tratament. Însoţitorul este şi el bulversat. La final, există riscul să plece doi oameni năuciţi. Prin urmare, este necesar un al doilea, un al treilea control. Este momentul în care trebuie să intervină şi psihologul. Sunt foarte puţine cazurile femeilor care vor să ţină pentru ele diagnosticul, iar cele mai multe femei se tem de pierderea locului de muncă″, declara dr. oncolog Dana Stănculeanu.
 
Care sunt, pentru femeile din România diagnosticate cu cancer la sân,  posibilităţile concrete de a beneficia de sprijin psihologic?
 
″ANAIS este o organizaţie non-guvernamentală care militează pentru promovarea consilierii psihologice. Femeile încă nu înţeleg rolul psihologului. Noi încercăm să schimbăm această mentalitate. Cum? Le transmitem mesaje femeilor diagnosticate, fie mesaje transmise de alte femei, fie mesaje transmise de psiholog, fie informaţii utile. Mesajul principal este că vorbim despre o boală gravă, dar nu o boală ucigaşă″, declară avocat Carmen Nemeş, de la Asociaţia Anais.
 
Recent, o campanie dedicată susţinerii femeilor cu cancer mamar din România, prin informare şi consiliere, a fost iniţiată de AstraZeneca şi implică specialişti oncologi, psihologi şi psihiatri.
 
Campania RĂMÂI TU ÎNSĂŢI îşi propune înlesnirea comunicării dintre oncolog, pacientă şi psiholog sau psihiatru. Printr-o serie de întâlniri cu presa vor fi transmise mesaje despre boală, tratament şi consiliere psihologică. Din luna septembrie, medicii specialişti vor avea la dispoziţie un material informativ pentru  paciente, un ajutor în procesul de validare, împreună cu oncologul, a paşilor de urmat.
 
„O femeie informată este o femeie puternică! În lupta cu această boală, accesul la informaţie corectă şi pe înţelesul tuturor este şansa pe care oricine trebuie să o aibă. Accesul la tratament este o primă condiţie, iar România oferă, prin programele naţionale, acest lucru. A doua ar fi accesul la informaţie şi la consiliere psihologică. AstraZeneca sprijină această campanie care are ca scop îmbunătăţirea calităţii vieţii la pacientele cu cancer mamar, dar şi diagnosticarea precoce”, declară dr Radu Răşinar, director general AstraZeneca România.
 
În perioada 18 – 1 iulie 2013 au fost organizate şase conferinţe de presă în Cluj, Iaşi, Oradea, Craiova, Constanţa, Timişoara, Bucureşti, unde echipe oncolog-psiholog au discutat despre soluţiile moderne de tratament în cancerul la sân.
 
Urmează ca în septembrie medicii să ofere pacientelor un material informativ despre boală şi opţiuni de tratament, astfel încât dialogul medic-pacient să fie mai eficient.
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase