Home » D:News » O descoperire importantă dezvăluie de ce bebeluşii alăptaţi suferă mai puţine infecţii decât cei ce consumă lapte praf

O descoperire importantă dezvăluie de ce bebeluşii alăptaţi suferă mai puţine infecţii decât cei ce consumă lapte praf

Publicat: 06.07.2013
O descoperire importantă dezvăluie de ce bebeluşii alăptaţi suferă mai puţine infecţii decât cei ce consumă lapte praf
O nouă cercetare internaţională coordonată de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Western Australia arată că laptele matern reacţionează rapid pentru a proteja copilul atunci când apare o infecţie în corpul mamei sau în cel al bebeluşului.

Acest studiu ajută la explicarea unei statistici misterioase până acum: de ce bebeluşii care sunt hrăniţi exclusiv cu lapte matern suferă mai puţine infecţii.

În cercetarea publicată în jurnalul Clinical and Translational Immunology, profesorul Foteini Hassiotou de la UWA şi colegii săi de la UWA şi de la Universitatea Freiburg din Germania arată modul în care se modifică numărul celulelor imune (leucocite) în laptele matern de-a lungul alăptatului şi ca reacţie la infecţiile suferite de mamă şi de bebeluş.

Cercetătorii au recrutat 21 de mame care alăptau în diferite etape ale lactaţiei, de la câteva zile de la naştere până la câţiva ani de la începerea lactaţiei. Cercetătorii au stabilit mai întâi care este nivelul normal al leucocitelor în laptele mamelor sănătoase şi în rândul bebeluşilor acestora. Apoi, oamenii de ştiinţă au descoperit că leucocitele din laptele matern cresc rapid atunci când vreunul din cei doi suferă o infecţie, revenind la nivelul normal după ce infecţia dispare. În mod remarcabil, aceeaşi reacţie a fost observată şi atunci când doar bebeluşul suferea o infecţie, iar mama era asimptomatică, descoperire ce subliniază importanţa alăptatului pentru protejarea bebeluşului.

„În locurile unde familiile nu au acces rapid la medicină, mai ales în ţările aflate în curs de dezvoltare, alăptatul ar putea fi un factor esenţial în recuperarea şi supravieţuirea bebeluşilor”, scriu cercetătorii.

„Laptele praf nu oferă această protecţie şi nici abilitatea de a se ajusta în funcţie de nevoile bebeluşului”, mai notează autorii studiului.

„Rezultatele oferă noi informaţii ce sunt relevante pentru elaborarea politicilor publice în ceea ce priveşte nutriţia bebeluşilor care maximizează dezvoltarea şi protecţia imunologică. În acelaşi timp, studiul nostru deschide calea către noi examinări ale mecanismelor ce stau la baza incidenţei foarte scăzute a HIV-ului simptomatic şi a citomegalovirusului în rândul bebeluşilor hrăniţi exclusiv cu lapte matern de la mame infectate”, se mai arată în studiu.

Cercetătorii au observat, totodată, că bebeluşii hrăniţi exclusiv cu lapte matern beneficiau de un lapte matern cu un nivel normal al leucocitelor mai mare. Acest lucru s-ar putea datora timpului mai mare petrecut de bebeluş sugând, sugerând că bebeluşii care nu sunt hrăniţi exclusiv la sân primesc nu doar o cantitate mai mică de lapte, ci şi lapte matern ce conţine mai puţine leucocite.

Sursa: ScienceAlert

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase