Home » D:News » Cât de greu e să te speli pe cap în spaţiu? Singura femeie de pe ISS oferă o demonstraţie (VIDEO)

Cât de greu e să te speli pe cap în spaţiu? Singura femeie de pe ISS oferă o demonstraţie (VIDEO)

Cât de greu e să te speli pe cap în spaţiu? Singura femeie de pe ISS oferă o demonstraţie (VIDEO)
Publicat: 14.07.2013
Chiar şi un astronaut are nevoie, din când în când, să îşi spele părul. Într-un clip video dat curând publicităţii, astronautul Karen Nyberg arată cum se desfăşoară acest proces în spaţiu.

Nyberg, în vârstă de 43 de ani, este singura femeie aflată în acest moment la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) şi totodată singurul membru al echipajului ce are părul mai lung de umeri.

În condiţiile de microgravitaţie de la bordul ISS, firele de păr ale astronautei se agită în continuu în jurul capului său, chiar şi atunci când părul este prins în coadă. În schimb, atunci când astronauta îşi desface părul pentru a-l spăla, acesta se ridică deasupra capului.

La bordul ISS nu se poate folosi un robinet de apă, căci lichidul s-ar duce în toate direcţiile fără asistenţa gravitaţiei, astfel că Nyberg începe procesul de spălare prin udarea scalpului cu picături de apă obţinute dintr-un recipient. Chiar şi apelând la această metodă, câteva picături de apă tot plutesc în jurul astronautei.

După ce părul a fost umezit, astronauta foloseşte un şampon ce nu necesită clătire, folosind un pieptene pentru a-l întinde pe tot părul. Pentru că nu se poate clăti, astronauta mai adaugă câteva picături de apă în păr, iar apoi şi-l şterge cu un prosop.

Pentru că apa este extrem de preţioasă la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale, aceasta nu se va pierde. Pe măsură ce părul astronautei se usucă, apa devine umiditate în aer ce este colectată de sistemul de aer condiţionat al ISS. Ulterior, aceasta va fi condensată, iar sistemul de procesare al apei o va transforma în apă bună de băut. La bordul ISS, nimic nu este irosit!

Sursa: ScienceNOW

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase