Home » D:News » Cercetătorii au spulberat un vechi mit alimentar: consumul de ouă nu duce la creşterea colesterolului

Cercetătorii au spulberat un vechi mit alimentar: consumul de ouă nu duce la creşterea colesterolului

Marius Comper 07.22.2013
Cercetătorii au spulberat un vechi mit alimentar: consumul de ouă nu duce la creşterea colesterolului
Deşi la finalul secolului al XX-lea specialiştii credeau că persoanele care mănâncă mai mult de două ouă pe săptămână riscă să sufere o creştere a nivelului colesterolului, în ultimii ani experţii au început să combată acest mit. Acum, un nou studiu arată că adolescenţii care consumă mai multe ouă nu au parte de un colesterol seric mai mare, indiferent de nivelul activităţii fizice.

Noua cercetare efectuată de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Granada a analizat legătura dintre consumul de ouă în rândul adolescenţilor şi principalii factori de risc pentru afecţiunile cardiovasculare, precum profilul lipidelor, ţesutul adipos excesiv, rezistenţa insulină şi hipertensiunea arterială.

„Tradiţional, doctorii insistau că un consum ridicat de ouă duce la creşterea nivelului colesterolului, astfel că în ultimele decenii s-a înregistrat o tendinţă în care autorităţile medicale recomandau oamenilor să restricţioneze cantitatea de ouă consumate”, a explicat autorul studiului, Alberto Soriano Maldonado.

Cu toate acestea, cele mai recente cercetări sugerează că nivelul crescut al colesterolului seric este afectat mai mult de consumul de grăsimi saturate şi de grăsimi trans – prezente în carnea roşie şi în produsele de patiserie – decât de cantitatea de colesterol din dietă.

Studiul efectuat de Alberto Soriano Maldonado în cadrul proiectului european HELENA, desfăşurat în nouă ţări, a demonstrat că adolescenţii care consumau cantităţi mai mari de ouă nu prezentau nici un nivel mai mare al colesterolului, nici o înrăutăţire a sănătăţii cardiovasculare, indiferent de cât sport efectuau.

„Concluziile publicate în jurnalul Nutrición Hospitalaria confirmă studiile recente efectuate pe adulţi sănătoşi ce sugerează că un consum de până la şapte ouă pe săptămână nu este asociat unui risc crescut de a dezvolta afecţiuni cardiovasculare”, subliniază Soriano.

De aceea, cercetătorii recomandă reanalizarea recomandărilor nutriţionale pentru adolescenţi, deşi subliniază că ar fi util ca cercetarea să fie efectuată şi pe un grup similar cu un consum şi mai mare de ouă.

„Oul este un aliment ieftin, bogat în proteine de o calitate foarte ridicată, în minerale, folaţi şi vitamine B. Astfel, poate oferi o cantitate mare de substanţe nutritive necesare pentru dezvoltarea optimă a adolesceţilor”, afirmă cercetătorul.

În 1973, American Heart Association a recomandat limitarea consumului de ouă la maximum 3 pe săptămână, o idee acceptată de specialişti timp de mulţi ani. Cu toate acestea, deşi majoritatea alimentelor bogate în colesterol sunt totodată bogate în grăsimi saturate, un ou de dimensiuni medii conţine 200 de miligrame de colesterol, dar are mai multe grăsimi nesaturate decât grăsimi saturate şi conţine doar 70 de calorii.

Sursa: ScienceDaily

Cele mai noi articole
Christopher Nolan va regiza un film despre Oppenheimer, „tatăl bombei atomice”
Christopher Nolan va regiza un film despre Oppenheimer, „tatăl bombei atomice”
Pfizer: Vaccinul anti-COVID la copiii de peste 5 ani este sigur
Pfizer: Vaccinul anti-COVID la copiii de peste 5 ani este sigur
Unul dintre cele mai CONTROVERSATE asasinate din istoria României. De ce a fost ucis Armand Călinescu
Unul dintre cele mai CONTROVERSATE asasinate din istoria României. De ce a fost ucis Armand Călinescu
Bitcoin este în scădere din cauza temerilor cu privire la mediu
Bitcoin este în scădere din cauza temerilor cu privire la mediu
Vremea în următoarele săptămâni. Temperaturi în scădere și perioade cu ploi
Vremea în următoarele săptămâni. Temperaturi în scădere și perioade cu ploi
Lavă înaltă de 15 metri, aruncată de vulcanul de pe insula spaniolă La Palma. Mii de persoane, evacuate
Lavă înaltă de 15 metri, aruncată de vulcanul de pe insula spaniolă La Palma. Mii de persoane, evacuate
Un celebru templu hitit va fi excavat. Ce caută arheologii
Un celebru templu hitit va fi excavat. Ce caută arheologii
A fost descoperit mormântul unui rege urartian îngropat cu patru cai
A fost descoperit mormântul unui rege urartian îngropat cu patru cai
Cum au ajuns cercetătorii să elibereze accidental fluturi infectați de viespi parazitare
Cum au ajuns cercetătorii să elibereze accidental fluturi infectați de viespi parazitare
Cercetătorii au creat o simulare cu întregul Univers pe care o putem chiar descărca sau explora online
Cercetătorii au creat o simulare cu întregul Univers pe care o putem chiar descărca sau explora online
Cercetătorii au descoperit specii marine cu diformități asociate unei deversări de petrol din 2010
Cercetătorii au descoperit specii marine cu diformități asociate unei deversări de petrol din 2010
Metoda prin care oamenii de știință vor să răcorească Pământul
Metoda prin care oamenii de știință vor să răcorească Pământul
Care este cel mai vechi sit arheologic cunoscut din lume? Dilemele cercetătorilor
Care este cel mai vechi sit arheologic cunoscut din lume? Dilemele cercetătorilor
Întâlnire cu un urs în inima pădurii. Un angajat Romsilva a filmat momentul
Întâlnire cu un urs în inima pădurii. Un angajat Romsilva a filmat momentul
Impact uriaș pe Jupiter. Ceva a explodat în atmosferă, iar momentul a fost surprins de astronomi amatori
Impact uriaș pe Jupiter. Ceva a explodat în atmosferă, iar momentul a fost surprins de astronomi amatori
Un eveniment masiv de „înflorire” a fitoplanctonului, cauzat de incendiile de vegetație din Australia
Un eveniment masiv de „înflorire” a fitoplanctonului, cauzat de incendiile de vegetație din Australia
O nouă reușită pentru SpaceX și zborul spațial comercial. Ce a făcut echipajul Inspiration4 timp de trei zile pe orbita Pământului
O nouă reușită pentru SpaceX și zborul spațial comercial. Ce a făcut echipajul Inspiration4 timp de trei zile pe orbita ...
Colesterolul produs în creier pare să joace un rol cheie în dezvoltarea Alzheimer
Colesterolul produs în creier pare să joace un rol cheie în dezvoltarea Alzheimer