Home » D:News » Un studiu realizat în SUA dezvăluie un pericol neştiut la adresa sănătăţii copiilor

Un studiu realizat în SUA dezvăluie un pericol neştiut la adresa sănătăţii copiilor

Publicat: 23.07.2013
Televizoarele, omniprezente în familiile americane, rănesc un copil la fiecare 30 de minute în Statele Unite, iar intrarea pe piaţă a televizoarelor cu ecran plat a determinat o creştere a numărului de vizite la serviciile de urgenţe medicale, potrivit unui studiu publicat luni, informează AFP.

Peste jumătate (52%) din totalul rănilor suferite de persoanele de până la 18 ani, între 1990 şi 2011, au fost cauzate de căderea televizorului peste copil, afirmă autorii acestui studiu, publicat în revista Pediatrics. Numărul acestor incidente era de 5.455 în 1990 şi a crescut la 12.300 în 2011.

Pe locul următor s-au clasat rănile provocate de lovituri aplicate televizoarelor (38%), însă numărul lor a scăzut cu 68% în perioada menţionată.

Majoritatea rănilor au fost „benigne”, doar 2,6% dintre ele necesitând spitalizare.

În total, 380.885 de pacienţi au trecut pe la serviciile de urgenţe pediatrice în perioada analizată, media fiind de 17.000 pe an.

Cauzele creşterii numărului de răni sunt variate şi nu foarte bine definite. Televizoarele sunt omniprezente în casele americane, 99% dintre familii având cel puţin unul şi 55% având cel puţin trei. Numărul familiilor care au mai multe televizoare s-a dublat în perioada menţionată, potrivit autorilor studiului.

Credem că modificarea locului în care se află televizorul în casă poate fi vinovată de aceste accidente„, afirmă autorii studiului, întrucât televizoarele vechi „pot fi mutate în locuri mai puţin adaptate”. Astfel, numărul accidentelor provocate de căderea unui televizor este de trei ori mai mare decât cel al accidentelor provocate de căderea unui dulap în două decenii.

Lansarea pe piaţă a televizoarelor cu ecran plat reprezintă un alt factor, spun autorii studiului. Având o greutatea mai apropiată de ecran decât televizoare cu tub catodic, noile modele prezintă un risc mai mare de basculare.

Potrivit unui studiu precedent, căderea unor televizoare din locurile în care erau amplasate a provocat decesul a 215 copii în perioada 2000-2011.

Televizoarele trebuie să fie legate sau ancorate de perete. Cred că aceasta este cea mai mare problemă: mulţi părinţi nu conştientizează că televizorul poate fi o ameninţare la adresa vieţii copilului în cazul în care se clatină şi cade peste el”, a explicat Dr. Gary Smith, autorul acestui studiu şi preşedintele organizaţiei Child Injury Prevention Alliance.

Surse: Mediafax, AFP, Reuters

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase