Home » D:News » Surprinzător: acesta este cel mai scump oraş din lume în 2013?

Surprinzător: acesta este cel mai scump oraş din lume în 2013?

Publicat: 02.08.2013
Pentru a doua oară în trei ani, oraşul african Luanda a fost declarat cel mai scump oraş din lume pentru experţi, potrivit Mercer, o firmă de consultanţă resurse umane.

Deşi este adevărat că populaţia capitalei Angolei trăieşte concentrată la periferia oraşului, în condiţii de sărăcie, în centrul oraşului, vezi la tot pasul maşini luxoase precum Porsche Cayenne, Cadillac Escalade şi Range Rover. 

Hugo Boss are un succes atât de mare aici încât, la doar câţiva paşi de primul magazin s-a deschis şi un al doilea. 

Totuşi, pentru cei care nu cunosc situaţia din Luanda, poziţia lui în top poate părea surprinzătoare. Anul trecut, când în fruntea listei a stat Tokyo, toată lumea a înţeles de ce. Dar acum, de ce Luanda?

Mia întâi, ar trebui să vorbim despre context. 

Luanda este capitala celui de-al doilea cel mai mare producător de petrol din Africa, o putere economică şi politică aflată în plină dezvoltare. 

Până în 2002, Angola a fost implicată într-un război civil de 27 de ani care nu numai că i-a afectat masiv infrastructura, dar i-a distrus şi posibilitatea de a-şi produce propriile alimente. În consecinţă, aproape toate lucrurile care ajung în Luanda sunt importate. 

Accizele de import, impozitele şi taxele mari şi monopolizarea lanţurilor de furnizare ce sunt controlate de elite politice fac ca preţurile produselor să ajungă la un nivel astronomic. Apoi, mai este şi corupţia din instituţii care duce la crearea preţurilor mari.

Surprinzător: acesta este cel mai scump oraş din lume în 2013?    (Foto:Shutterstock.com) Surprinzător: acesta este cel mai scump oraş din lume în 2013?

O şedere la hotel

Camera de hotel îl face pe un vizitator să scoată cei mai mulţi bani din buzunar. În ciuda faptului că în ultimii ani s-au deschis mai multe hoteluri, preţurile au continuat să rămână la fel de mari. Mai exact, pentru o cameră la un hotel de 5 stele, preţul este de 500 de dolari, pentru 4 stele clientul scoate din portofel între 350 şi 400 de dolari, în timp ce pentru un hotel cu nivel mediu, preţurile variază între 300 şi 350 de solari. 

De asemenea, o masă în oraş costă aproximativ 100 de dolari, în această sumă de bani intrând şi aperitivele şi băutura. 

Astfel de costuri pot fi suportate doar de ecuaţii care lucrează la multinaţionale sau de angolezii bogaţi care lucrează în domeniul petrolier. 

Prin comparaţie, cea mai mare parte din oraşului ţării trăieşte la periferie şi au venituri cu mult mai mici. 

În timp ce un angajat din domeniul bancar, care are o poziţie de nivel mediu, câştigă între 8.000 şi 10.000 de dolari pe lună, un şofer sau o menajeră primesc lunar 500 de dolari. Şi asta doar dacă şefii celor din urmă sunt darnici. 

Ambuteiajele provocate de maşini luxoase sunt des întâlnite, iar drumurile şi serviciile publice sunt extrem de proaste. 

Sursa: CNN

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase