Home » D:News » Câţi oameni au trăit până acum pe Terra?

Câţi oameni au trăit până acum pe Terra?

Câţi oameni au trăit până acum pe Terra?
Publicat: 13.08.2013
Jurnalistul şi scriitorul George Johnson s-a întrebat, la fel ca mulţi alţii, cât de mulţi oameni au trăi până acum pe Terra.

Cel mai bun răspuns pe care l-a găsit Johnson a fost realizat de o organizaţie numită Population Reference Bureau care indica cifra de 108 miliarde. 

„Am fost uimit de magnitudinea numărului. Auzim destul de des indivizi care spun că numărul de oameni care trăiesc azi ar fi mai mare decât cel al tuturor oamenilor care au trăit pe Terra înaintea noastră. Mai mult, există afirmaţii şi mai exagerate potrivit cărora 75% din totalul oamenilor care au trăit vreodată sunt încă în viaţă. Aceste afirmaţii nu sunt nici pe departe corecte. Aşa cum indică calculele specialiştilor de la Population Reference Bureau raportul dintre oamenii aflaţi în viaţă şi cei care au trăit până în prezent este de 6%”, a explicat Population Reference Bureau. 

Autorul studiului, Carl Haub, descrie a pornit de la ipoteza răspândită potrivit căreia, homo sapiens a apărut în jurul anului 50.000 î.e.n.. Aşadar, în cercetarea sa aceasta a fost anul zero, de la care s-a început numărătoarea. 

Pe măsură ce din ce în ce mai mulţi oameni au renunţat la nomadism şi au devenit vânători-culagări, ei au adoptat un nou stil de viaţă, mai sedentar, iar populaţia a crescu într-un ritm din ce în ce mai mare. 

Pe baza mai multor estimări paleodemografice, Haub a ajuns la concluzia că în anul 8.000 î.e.n. populaţia globului era deja de 5 milioane. 

Astfel, până în anul 1 e.n., Imperiul Roman avea o populaţie de cel puţin 45 de milioane de oameni. Extrapolând, Haub susţine că la nivel mondial în acea perioadă trăiau în jur de 300 de milioane de oameni. 

Pe baza mai multor presupuneri legate de rata natalităţii, de rata mortalităţii infantile, de infanticid şi ciuma, cercetătorul a estimat că abia în 1650 populaţia globului a ajuns să numere o jumătate de miliard de locuitori, pentru ca apoi, în secolul XIX să ajungă la un miliard. 

Azi, populaţia mondială a ajuns la 7,1 miliarde de locuitori şi continuă să crească. Cu toate acestea, se pare că până azi, populaţia totală de homo sapiens de pe Terra a fost de 108 miliarde. 

Sursa: Discover Magazine

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase