Home » D:News » Oamenii de ştiinţă susţin că există un aliment care ar putea preveni artrita

Oamenii de ştiinţă susţin că există un aliment care ar putea preveni artrita

Oamenii de ştiinţă susţin că există un aliment care ar putea preveni artrita
Publicat: 28.08.2013
Un consum ridicat de broccoli ar putea încetini şi chiar preveni osteoartrita, susţin oamenii de ştiinţă din Marea Britanie.

În prezent, echipa de cercetători de la University of East Anglia iniţiază studii clinice, după ce rezultatele obţinute în testele de laborator au fost finalizate cu succes. 

Testele realizate pe celule şi pe şoareci au arătat că un compus din broccoli (pe care îl putem obţine şi din varza obişnuită sau cea de Bruxelles) blochează o enzimă distructivă care afectează cartilajele. Ca urmare a acestor rezultate, acum specialiştii vor realiza un studiu pe 20 de pacienţi care vor fi rugaţi să consume o porţie zilnică de „super-broccoli”.

Această legumă cruciferă specială, numită Beneforte, a fost modificată astfel încât să conţină mai multe substanţe nutritive, fiind creata prin încrucişarea unui broccoli standard cu o rudă sălbatică a sa din Sicilia.

Corpul uman preia acest compus numit glucorafanin şi îl transformă în alt compus numit sulforafan, care protejează încheieturile. 

Voluntarii vor avea la dispoziţie două săptămâni pentru a urma dieta bazată pe broccoli înainte de a fi supuşi unei intervenţii chirurgicale în care genunchii lor grav afectaţi de artrită vor fi reparaţi de specialişti. 

Dr. Rose Davidson şi echipa sa de specialişti vor analiza ţesuturile îndepărtate în timpul intervenţiilor chirurgicale pentru a observa potenţialul impact al consumului de broccoli.

„Le cerem pacienţilor să consume 100 de grame de broccoli pe zi, timp de două săptămâni. Vorbim de o porţie normală (aproximativ o mână de broccoli), o cantitate pe care mulţi oameni ar fi bucuroşi să o consume zilnic”, a declarat Davidson. 

Chiar dacă este puţin probabil ca în doar două săptămâni să se producă schimbări majore, Dr. Davidson speră că va fi suficient cât să obţină dovezi care să arate că „super-broccoli” poate aduce beneficii corpului uman. 

„Nu îmi pot imagina că va repara sau vindeca artrita…dar ar putea ajuta la prevenirea ei”, a mai declarat Davidson. 

În timpul cercetării, echipa ei va căuta să observe dacă sulforafanul a ajuns în încheieturi şi dacă el a adus schimbări benefice la nivel celular.  

Alţi 20 de pacienţi care vor fi supuşi unei operaţii de înlocuire de genunchi şi care nu vor urma dieta cu broccoli vor face parte dintr-un grup de control. 

„Până acum, cercetările nu au reuşit să arate că mâncarea sau dieta joacă un rol în reducerea osteoartritei. Prin urmare, dacă aceste noi descoperiri vor putea fi reproduse la oameni, tehnica va fi una revoluţionară”, a declarat specialistul Alan Silman. 

Sursa: BBC
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase