Home » D:News » Ai pierderi de memorie? Oamenii de ştiinţă au găsit metoda prin care să ne aducă amintirile înapoi (VIDEO)

Ai pierderi de memorie? Oamenii de ştiinţă au găsit metoda prin care să ne aducă amintirile înapoi (VIDEO)

Publicat: 31.08.2013
Ai pierderi de memorie? Oamenii de ştiinţă au găsit metoda prin care să ne aducă amintirile înapoi (VIDEO)
Amintirile sunt cele mai preţioase proprietăţi intangibile pe care le deţinem, însă în ciuda importanţei lor, din cauza declinului inevitabil produs odată cu înaintarea în vârstă capacitatea noastră de a le păstra scade.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Columbia au analizat această problemă, iar săptămâna aceasta au publicat o lucrare în care au dezvăluit cum au reuşit să inverseze efectele unei proteine asociate cu pierderile de memorie apărute odată cu înaintarea în vârstă. 

Proteina în cauză poartă numele de RbAp48, iar cercetătorii au reuşit să o modifice în aşa fel încât să poată reface memoria şoarecilor în vârstă, determinându-se pe aceştia să aibă amintiri la fel de clare ca animalele tinere. 

Studiul a început prin analiza postmortem a celulelor cerebrale umane prelevate din 8 creieri, iar ulterior a fost extins prin realizarea experimentelor pe şoareci. 

Rezultatele au arătat că făcând modificări genetice care inhibau sau creşteau prezenţa acestei proteine în creier, oamenii de ştiinţă pot regla în mod eficient memoria şoarecilor. 

Această descoperire marchează o delimitare clară între pierderea memoriei ca urmare a înaintării în vârstă şi boala Alzheimer, oferind totodată o cale de explorare a noilor tehnici terapeutice. 

Coordonatorul studiului, Eric Kandel (câştigător al premiului Nobel) este de părere că „însăţi faptul că am fost capabili să inversăm pierderile de memorie asociate cu înaintarea în vârstă este foarte încurajator”. 

Sursa: The Verge
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase