Home » D:News » Arheologii chinezi au făcut o descoperire importantă: mormântul uneia dintre cele mai influente „femei fatale” din istorie (GALERIE FOTO)

Arheologii chinezi au făcut o descoperire importantă: mormântul uneia dintre cele mai influente „femei fatale” din istorie (GALERIE FOTO)

Publicat: 13.09.2013
Arheologii chinezi au descoperit mormântul unei politiciene din secolul al VII-lea e.n., considerată una dintre cele mai puternice femei din istoria clasică chineză, a anunţat postul naţional de radio din această ţară.

Shangguan Wan’er – care a trăit între anii 664 şi 710 în timpul dinastiei Tang – era o consilieră apropiată a primei împărătese chineze, Wu Zetian, cu al cărei fiu s-a căsătorit, întreţinând în acelaşi timp o legătură amoroasă cu amantul împărătesei, dar şi cu nepotul acesteia.

Dinastia Tang era subminată în acea perioadă de o serie de lovituri de stat, de asasinate şi de intrigi amoroase. Soţul lui Shangguan Wan’er, prinţul Li Xian, a devenit pentru scurtă vreme împărat, înainte de a fi asasinat de prima lui soţie, care a urcat pe tron.

Aceasta a fost la rândul ei înlăturată de la putere de Li Longji, care a ucis-o pe uzurpatoare, dar şi pe Shangguan Wan’er, şi a guvernat apoi China vreme de 43 de ani sub numele de Tang Xuanzong.

Mormântul lui Shangguan Wan’er, confirmat printr-un epitaf, a fost descoperit în apropiere de aeroportul din Xianyang, în nordul provinciei Shaanxi, a anunţat China Radio International pe site-ul său.

Fotografiile realizate în zona în care au fost făcute săpăturile arheologice prezintă o serie de bolţi şi mai mulţi cai din ceramică.

„Descoperirea mormântului cu epitaful are o semnificaţie majoră pentru studierea dinastiei Tang”, a comentat un istoric specializat în acea epocă, Du Wenyu, citat de publicaţia China Daily.

Mormântul se află însă într-o stare foarte proastă, sugerând o posibilă „distrugere oficială” organizată „pe scară largă”, a indicat la rândul său Geng Qinggang, citat de agenţia China News Service.

Niciun obiect din aur sau argint, nici oase complete nu au fost recuperate din acel sit.

Shangguan Wan’er, care a reprezentat sursa de inspiraţie pentru un serial de televiziune chinez la sfârşitul anilor 1990, era cunoscută şi pentru poeziile sale.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase