Home » D:News » Bei băuturi cu îndulcitori artificiali? Iată de ce rişti să te îngraşi

Bei băuturi cu îndulcitori artificiali? Iată de ce rişti să te îngraşi

Autor: Marius Comper 09.25.2013
Bei băuturi cu îndulcitori artificiali? Iată de ce rişti să te îngraşi
O nouă cercetare publicată în „The Journal of Physiology” în care este detaliată descoperirea unui nou semnal din creier sugerează că produsele cu îndulcitori săraci în calorii, mai ales când sunt consumate în perioade de oboseală sau de foame, cresc probabilitatea de a consuma alimente bogate în calorii mai târziu.

Rezultatele noului studiu sugerează că este greu de „păcălit” creierul cu arome dulci lipsite de energie. Plăcerea pe care noi o percepem în urma consumării soluţiilor dulci se datorează în mare parte cantităţii de energie pe care acestea le oferă: în creier, zaharurile produc mai multe „recompense” decât îndulcitorii artificiali.

„Consumul băuturilor bogate în calorii este un contribuitor foarte important la creşterea în greutate şi la obezitate, chiar şi după ce îndulcitorii artificiali au fost introduşi pe piaţă. Credem că descoperirea noastră este importantă deoarece arată cum stările fiziologice pot afecta alegerile noastre între zaharuri şi îndulcitori”, afirmă profesorul Ivan de Araujo, coordonatorul acestui studiu realizat la Yale University School of Medicine.

Mai exact, cercetarea noastră sugerează că oamenii care consumă în mod frecvent îndulcitori săraci în calorii atunci când sunt obosiţi sau flămânzi au şanse mai mari să «cedeze» şi să consume alternative bogate în calorii în viitor”, spune specialistul.

Rezultatele noastre sugerează că o posibilă soluţie ar fi o variantă de mijloc, în care îndulcitorii sunt combinaţi cu cantităţi minimale de zahăr astfel încât metabolismul energiei să nu scadă, iar consumul de calorii să fie redus”, explică profesorul de Araujo.

Cercetătorii au identificat un semnal cerebral specific care joacă un rol critic în alegerea între zahăr şi îndulcitori. Acest semnal gestionează nivelul dopaminei – o substanţă chimică care produce semnalul de recompensă în creier – şi care apare doar atunci când zahărul este descompus într-o formă în care este utilizabil drept combustibil pentru celulele corpului.

Cercetările au fost efectuate pe şoareci, însă cercetătorii afirmă că este foarte probabil ca rezultatele să fie valabile şi în cazul oamenilor.

„Conform datelor, atunci când introducem substanţe care intervin într-un pas critic al «căii zahăr-energie», interesul animalelor pentru îndulcitori artificiali scade în mod semnificativ, la fel ca nivelul dopaminei din creier. Acest lucru este confirmat de faptul că atunci când şoarecii înfometaţi, ce au o glicemie scăzută, au de ales între zahăr şi îndulcitori artificiali, este mult mai probabil să îşi schimbe complet preferinţele spre zahăr, chiar dacă îndulcitorii artificiali sunt mult mai dulci decât soluţia cu zahăr”, explică profesorul de Araujo.

Acum că cercetătorii ştiu că celulele de dopamină joacă un rol critic în alegerea zahăr/îndulcitor, ei speră să identifice receptorii asociaţi şi căile neuronale din creier.

Sursa: Wiley

Cele mai noi articole
Sarcofage vechi de 1.800 de ani, redescoperite în Israel în timpul unor lucrări de construcție
Sarcofage vechi de 1.800 de ani, redescoperite în Israel în timpul unor lucrări de construcție
Un pinguin rar de culoare galbenă observat în Georgia de Sud nu poate fi explicat de cercetători
Un pinguin rar de culoare galbenă observat în Georgia de Sud nu poate fi explicat de cercetători
Substanțe din boabele de cacao ar putea îmbunătăți memoria persoanelor în vârstă
Substanțe din boabele de cacao ar putea îmbunătăți memoria persoanelor în vârstă
Proprietarul celui mai mare combinat din România va produce oțel pe bază de hidrogen
Proprietarul celui mai mare combinat din România va produce oțel pe bază de hidrogen
Cum vrea CureVac, compania susținută de Bill Gates, să recupereze în cursa vaccinurilor
Cum vrea CureVac, compania susținută de Bill Gates, să recupereze în cursa vaccinurilor
Apple a vândut mai multe smartphone-uri decât Samsung și Xiaomi
Apple a vândut mai multe smartphone-uri decât Samsung și Xiaomi
Câte dintre mașinile Dacia produse în 2020 au avut instalații GPL
Câte dintre mașinile Dacia produse în 2020 au avut instalații GPL
Care este legenda din spatele sărbătorii iubirii la români, Dragobete
Care este legenda din spatele sărbătorii iubirii la români, Dragobete
China respinge acuzaţiile „calomnioase” privind situația drepturilor omului din provincia Xinjiang
China respinge acuzaţiile „calomnioase” privind situația drepturilor omului din provincia Xinjiang
Filmul amartizării roverului Perseverance. NASA a publicat și mii de imagini nealterate cu planeta Marte
Filmul amartizării roverului Perseverance. NASA a publicat și mii de imagini nealterate cu planeta Marte
Cosmologii creează 4.000 de versiuni ale Universului pentru a rezolva misterul Big Bang
Cosmologii creează 4.000 de versiuni ale Universului pentru a rezolva misterul Big Bang
Un dinte de neanderthal a dezvăluit o legătură neștiută cu oamenii moderni
Un dinte de neanderthal a dezvăluit o legătură neștiută cu oamenii moderni
Primul caz de transmitere al gripei aviare H5N8 la om, descoperit în Rusia. OMS a fost anunțată
Primul caz de transmitere al gripei aviare H5N8 la om, descoperit în Rusia. OMS a fost anunțată
Facebook a reluat furnizarea știrilor în Australia
Facebook a reluat furnizarea știrilor în Australia
Ziua în care Lady D şi Prinţul Charles şi-au făcut publică logodna. VIDEO
Ziua în care Lady D şi Prinţul Charles şi-au făcut publică logodna. VIDEO
AstraZeneca reduce numărul de doze de vaccin pentru România
AstraZeneca reduce numărul de doze de vaccin pentru România
Prognoza meteo pentru următoarele săptămâni. Ce temperaturi sunt anunțate pentru luna martie
Prognoza meteo pentru următoarele săptămâni. Ce temperaturi sunt anunțate pentru luna martie
A fost elucidat misterul mesajului ascuns din tabloul „Țipătul”, pictat de Edvard Munch
A fost elucidat misterul mesajului ascuns din tabloul „Țipătul”, pictat de Edvard Munch