Home » D:News » Bei băuturi cu îndulcitori artificiali? Iată de ce rişti să te îngraşi

Bei băuturi cu îndulcitori artificiali? Iată de ce rişti să te îngraşi

Marius Comper 09.25.2013
Bei băuturi cu îndulcitori artificiali? Iată de ce rişti să te îngraşi
O nouă cercetare publicată în „The Journal of Physiology” în care este detaliată descoperirea unui nou semnal din creier sugerează că produsele cu îndulcitori săraci în calorii, mai ales când sunt consumate în perioade de oboseală sau de foame, cresc probabilitatea de a consuma alimente bogate în calorii mai târziu.

Rezultatele noului studiu sugerează că este greu de „păcălit” creierul cu arome dulci lipsite de energie. Plăcerea pe care noi o percepem în urma consumării soluţiilor dulci se datorează în mare parte cantităţii de energie pe care acestea le oferă: în creier, zaharurile produc mai multe „recompense” decât îndulcitorii artificiali.

„Consumul băuturilor bogate în calorii este un contribuitor foarte important la creşterea în greutate şi la obezitate, chiar şi după ce îndulcitorii artificiali au fost introduşi pe piaţă. Credem că descoperirea noastră este importantă deoarece arată cum stările fiziologice pot afecta alegerile noastre între zaharuri şi îndulcitori”, afirmă profesorul Ivan de Araujo, coordonatorul acestui studiu realizat la Yale University School of Medicine.

Mai exact, cercetarea noastră sugerează că oamenii care consumă în mod frecvent îndulcitori săraci în calorii atunci când sunt obosiţi sau flămânzi au şanse mai mari să «cedeze» şi să consume alternative bogate în calorii în viitor”, spune specialistul.

Rezultatele noastre sugerează că o posibilă soluţie ar fi o variantă de mijloc, în care îndulcitorii sunt combinaţi cu cantităţi minimale de zahăr astfel încât metabolismul energiei să nu scadă, iar consumul de calorii să fie redus”, explică profesorul de Araujo.

Cercetătorii au identificat un semnal cerebral specific care joacă un rol critic în alegerea între zahăr şi îndulcitori. Acest semnal gestionează nivelul dopaminei – o substanţă chimică care produce semnalul de recompensă în creier – şi care apare doar atunci când zahărul este descompus într-o formă în care este utilizabil drept combustibil pentru celulele corpului.

Cercetările au fost efectuate pe şoareci, însă cercetătorii afirmă că este foarte probabil ca rezultatele să fie valabile şi în cazul oamenilor.

„Conform datelor, atunci când introducem substanţe care intervin într-un pas critic al «căii zahăr-energie», interesul animalelor pentru îndulcitori artificiali scade în mod semnificativ, la fel ca nivelul dopaminei din creier. Acest lucru este confirmat de faptul că atunci când şoarecii înfometaţi, ce au o glicemie scăzută, au de ales între zahăr şi îndulcitori artificiali, este mult mai probabil să îşi schimbe complet preferinţele spre zahăr, chiar dacă îndulcitorii artificiali sunt mult mai dulci decât soluţia cu zahăr”, explică profesorul de Araujo.

Acum că cercetătorii ştiu că celulele de dopamină joacă un rol critic în alegerea zahăr/îndulcitor, ei speră să identifice receptorii asociaţi şi căile neuronale din creier.

Sursa: Wiley

Cele mai noi articole
Cum vor să-şi redeschidă turismul pentru străini Grecia, Italia, Spania şi Franţa
Cum vor să-şi redeschidă turismul pentru străini Grecia, Italia, Spania şi Franţa
Vremea în următoarea lună. Perioada în care va fi mai rece decât de obicei
Vremea în următoarea lună. Perioada în care va fi mai rece decât de obicei
„Mic dejun la Tiffany”. Ce au crezut inițial directorii Paramount despre film
„Mic dejun la Tiffany”. Ce au crezut inițial directorii Paramount despre film
Noi cercetări arată că rechinii folosesc câmpul magnetic al Pământului ca un compas
Noi cercetări arată că rechinii folosesc câmpul magnetic al Pământului ca un compas
Rezultatele la testele IQ continuă să crească, însă devin oamenii cu adevărat mai inteligenți?
Rezultatele la testele IQ continuă să crească, însă devin oamenii cu adevărat mai inteligenți?
Oamenii de știință avertizează că omenirea este mai mult ca sigur sortită pieirii
Oamenii de știință avertizează că omenirea este mai mult ca sigur sortită pieirii
Ford a patentat o tehnologie care ar permite afișarea reclamelor direct în bordul mașinii
Ford a patentat o tehnologie care ar permite afișarea reclamelor direct în bordul mașinii
Câte dintre companiile mici și mijlocii din România susțin nevoia de roboți software
Câte dintre companiile mici și mijlocii din România susțin nevoia de roboți software
Maşinile electrice, mai ieftine decât cele pe combustibil fosil până în 2027
Maşinile electrice, mai ieftine decât cele pe combustibil fosil până în 2027
Un consum prea mare de sare ar putea afecta celulele sistemului imunitar
Un consum prea mare de sare ar putea afecta celulele sistemului imunitar
Virgin Hyperloop, transportul viitorului prin capsule magnetice plutitoare
Virgin Hyperloop, transportul viitorului prin capsule magnetice plutitoare
Au șerpii urechi? Răspunsul i-ar surprinde pe mulți
Au șerpii urechi? Răspunsul i-ar surprinde pe mulți
O fosilă fantastică din Jurasic surprinde un prădător care devine la rândul său pradă
O fosilă fantastică din Jurasic surprinde un prădător care devine la rândul său pradă
Eva Braun, amanta pe care Adolf Hitler a ținut-o mult timp ascunsă
Eva Braun, amanta pe care Adolf Hitler a ținut-o mult timp ascunsă
Ziua în care ”fecioara din Orleans” a intrat în rândul sfinţilor
Ziua în care ”fecioara din Orleans” a intrat în rândul sfinţilor
Prețul argintului a crescut cu peste 70% în decurs de un an. Cât va mai dura creșterea?
Prețul argintului a crescut cu peste 70% în decurs de un an. Cât va mai dura creșterea?
Preadolescenţa poate însemna bătăi de cap pentru părinţi. Ce recomandă specialiştii
Preadolescenţa poate însemna bătăi de cap pentru părinţi. Ce recomandă specialiştii
Pocahontas, „prințesa indiană” devenită un simbol al culturii americane
Pocahontas, „prințesa indiană” devenită un simbol al culturii americane