Home » D:News » Operaţie extraordinară: un om şi-a recăpătat vederea cu ajutorul unui dinte implantat în ochi

Operaţie extraordinară: un om şi-a recăpătat vederea cu ajutorul unui dinte implantat în ochi

Operaţie extraordinară: un om şi-a recăpătat vederea cu ajutorul unui dinte implantat în ochi
Publicat: 04.10.2013
Un bărbat nevăzător în vârstă de 43 de ani a putut vedea pentru prima dată chipurile celor doi băieţi gemeni ai săi, după ce un chirurg i-a redat vederea prin intermediul unei intervenţii inedite, care implică introducerea în ochi a unei lentile de plastic implantate într-un dinte al pacientului.

Ian Tibbetts, din Marea Britanie, a suferit leziuni grave ale ochiului drept în urma unui accident, când fragmente de metal i-au rănit corneea în 6 locuri. Rănile s-au vindecat, dar Ian Tibbetts a avut în continuare probleme şi, 1998, şi-a pierdut vederea la ochiul drept. Un an mai târziu, şi-a pierdut aproape integral vederea şi la ochiul stâng.

Căsătorit, şi a avut doi băieţi gemeni, pe care, timp de câţiva ani, nu i-a putut vedea altfel decât ca pe nişte forme neclare.

Însă operaţia realizată în luna decembrie a anului trecut – după ce toate celelalte tratamente încercate dăduseră greş – i-a redat vederea la ochiul stâng în proporţie de 40% , iar Ian Tibbetts a putut, pentru prima dată, să vadă chipurile copiilor lui.

Un alt pacient, Martin Jones, în vârstă de 42 de ani, care devenise nevăzător în urma exploziei unui recipient cu aluminiu topit, şi-a recăpătat vederea după o operaţie de acelaşi tip, în anul 2009.

Procedeul – numit osteo-odonto-cheratoprotezare (OOKP), este deosebit de complex şi implică reconstruirea ochiului folosind o lentilă minusculă de plastic şi unul dintre dinţii pacientului.

Dintele este extras (împreună cu o mică porţiune de os şi cu ligamentele aferente) şi modelat într-o anumită formă, lentila este inserată într-un orificiu practicat în dinte, dintele fiind apoi implantat în mucoasa obrazului pacientului, pentr a se forma din nou reţeau de vase de sânge. Apoi, dintele cu lentila fixată în el este implantat în ochiul pacientului. Atâta timp cât retina este funcţională, lentila oferă o „fereastră” prin care pacientul poate vedea şi, deoarece dintele provine chiar din organismul pacientului, nu este respins de organism.

Aceestă operaţie este potrivită doar în anumite cazuri de orbire, atunci când corneea este deteriorată iremediabil, dar retina a rămas intactă.

În Marea Britanie, operaţia este realizată, în prezent, de un singur chirurg, dr. Christopher Liu de la Sussex Eye Hospital, din Brighton.

Medicul afirmă că OOKP nu garantează recăpătarea vederii, dar are realmente un procent mare de reuşită; pacienţii pot vedea imediat după operaţie şi, adesea, calitatea vederii obţinute este foarte bună.

Sursa: Mail Online / Foto: Hepta

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase