Home » D:News » Îţi împarţi mâncarea cu animalul tău de companie? S-ar putea să-l ai pe conştiinţă

Îţi împarţi mâncarea cu animalul tău de companie? S-ar putea să-l ai pe conştiinţă

Îţi împarţi mâncarea cu animalul tău de companie? S-ar putea să-l ai pe conştiinţă
Publicat: 09.10.2013
Cam 85% din deţinătorii de cîini şi pisici dau animalelor lor mâncare pentru oameni, arată un studiu realizat în Marea Britanie de firma Pets at Home, pe 3.000 de persoane. Însă, avertizează veterinarii, în acest fel ne punem în pericol animalele, deoarece multe alimente consumate de oameni în mod obişnuit sunt nocive pentru sănătatea câinilor şi a pisicilor şi pot duce chiar la moartea acestora.

E mai bine să rezistăm tentaţiei de a da câinelui ori pisicii un pic din mâncarea pe care o consumăm, recomandă specialiştii, deoarece multe alimente obişnuite şi potrivite pentru noi pot provoca probleme animalelelor.

În studiul amintit, s-a constatat că aproximativ două treimi dintre persoanele chestionate dădeau animalelor brânzeturi, pe care atât  pisicile, cât şi câinii le digeră şi le asimilează cu dificultate, iar conţinutul mare de sare al acestor alimente le face de asemenea nepotrivite pentru animale.

O treime dintre respondenţi dădea animalelor fructe, fără să ştie că unele dintre acestea pot fi o adevărată ameninţare la adresa sănătăţii şi chiar a vieţii animalelor.

Strugurii şi stafidele pot provoca insuficienţă renală, după cum a arătat un studiu recent; în unele cazuri, câini de talie mică au sucombat după ce au mâncat nu mai mult de 4 boabe de struguri.

25% dintre respondenţi dădeau animalelor biscuiţi, care pot provoca obezitate la animale şi le pot scurta durata vieţii.

Alţii le dădeau pâine, cipsuri şi alimente fripte şi prăjite – hrană care nu aduce niciun fel de beneficiu sănătăţii animalelor şi le poate provoca probleme digestive.

Unul din 20 de deţinători de animale dădea cîinilor şi pisicilor ciocolată; or, aceasta conţine teobromină, o substanţă asemînătoare ca efecte cu cafeina şi care poate să ducă la moartea animalelor, chiar în doze moci. Conţinutul de teobromină din ciocolată variază, cea mai mare concentraţie găsindu-se în ciocolata neagră, amăruie, care conţine cele mai mari cantităţi de cacao.

10% dintre respondenţii la studiu au recunoscut că îi dau animalului lor cafea sau ceai; aceste băuturi conţin cafeină, care poate  provoca palpitaţii cardiace şi convulsii.

Comentând rezultatele, un reprezentant al firmei Pets at Home, Maeve Moorcroft, afirmă că uneori proprietarii de animale de companie pot să le omoare pe acestea din prea multă dragoste; e greu să rezişti când un animal se uită la tine pofticios atunci când mănânci şi e simplu să îi dai un pic din mâncarea ta, dar,  cedând în acest fel, le putem face rău animalelor noastre.

“Sistemul lor digestiv este foarte diferit de al nostru şi adesea animalele au reacţii [patologice] la mâncarea pe care o consumăm noi. E mai bine să rămâneţi la mâncarea specială pentru animale şi la alimentaţia recomandată de un specialist.”

Sursa: Mail Online

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase