Home » D:News » O nouă reuşită extraordinară a ştiinţei ar putea salva anual 660.000 de oameni de la moarte

O nouă reuşită extraordinară a ştiinţei ar putea salva anual 660.000 de oameni de la moarte

Publicat: 10.10.2013
Oamenii de ştiinţă din cadrul companiei britanice GlaxoSmithKline (GSK) au făcut un anunţ extraordinar: primul vaccin anti-malarie este aproape de realitate.

Compania britanică a solicitat aprobarea vaccinului de către autorităţile medicale după ce testele au arătat că vaccinul a redus numărul de cazuri în rândul copiilor africani. Experţii sunt optimişti în urma datelor relevate de testele efectuate până acum. 

Malaria este una dintre cele mai importante cauze ale deceselor în ţările cu venituri mici, mai ales în Africa sub-Sahariană. La nivel global, aproximativ 660.000 de oameni mor în fiecare an din cauza malariei, majoritatea victimelor fiind copii africani.

Oamenii de ştiinţă afirmă că un vaccin eficient reprezintă un element cheie pentru eradicarea acestei boli. Deoarece malaria este o boală infecţioasă, vaccinarrea reduce şansele ca şi copiii nevaccinaţi să defină afectaţi de această boală. De aceea, vaccinul conceput de GSK are un potenţial uriaş să salveze vieţi şi să îmbunătăţească viaţa oamenilor din ţările sărace.

Vaccinul cunoscut sub numele de RTS,S a redus la jumătate numărul de cazuri de malarie în rândul copiilor mici în testul efectuat de GSK şi a redus cu 25% numărul cazurilor de malarie la bebeluşi.

GSK dezvoltă vaccinul RTS,S cu ajutorul organizaţiei non-profit Path Malaria Vaccine Initiative (MVI), finanţată de Fundaţia Bill & Melinda Gates.

„Milioane de cazuri de malarie se regăsesc în rezervele spitalelor noastre”, spune Halidou Tinto, un cercetător din Burkina Faso care a luat parte la testarea vaccinului RTS,S.

„Facem progrese cu ajutorul plaselor anti-ţânţari şi cu ajutorul altor măsuri, dar avem nevoie de mai multe instrumente pentru a combate această boală teribilă”, spune Tinto.

Cercetarea realizată pentru studierea acestui vaccin reprezintă cel mai mare studiu clinic realizat vreodată în Africa, implicând aproximativ 15.500 de copii din şapte ţări.

„În urma acestor rezultate, GSK intenţionează acum să aplice în 2014 pentru obţinerea unei aprobări de la Agenţia Europeană de Medicamente”, a anunţat compania britanică.

GSK lucrează de trei decenii la realizarea acestui vaccin.

Compania britanică speră acum ca Organizaţia Mondială a Sănătăţii să recomande folosirea acestui vaccin cât mai repede, poate chiar din 2015, dacă autorităţile europene acordă licenţele necesare.

Testele au arătat că la 18 luni după vaccinare, copiii cu vârste între 5 şi 17 luni prezentau o reducere cu 46% a riscului de a suferi de malarie faţă de copiii de aceleaşi vârste ce nu fuseseră vaccinaţi.

În cazul bebeluşilor cu vârste cuprinse între 6 şi 12 săptămâni, riscul era redus doar cu 27%.

„Un vaccin anti-malarie eficient ar avea un impact enorm asupra ţărilor în curs de dezvoltare. Salutăm progresul ştiinţific realizat de această cercetare şi aşteptăm cu nerăbdare să vedem rezultatele sale”, a comentat Lynne Featherstone, ministru însărcinat cu dezvoltarea internaţională în guvernul britanic.

Riscul de malarie în jurul lumii    (Imagine: Shutterstock.com)Riscul de malarie în jurul lumii

Surse: The Guardian, BBC News, OMS

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase