Home » D:News » Ötzi, preistoricul „Om al gheţurilor”, are rude în viaţă!

Ötzi, preistoricul „Om al gheţurilor”, are rude în viaţă!

Publicat: 11.10.2013
Oamenii de ştiinţă austrieci au identificat nu mai puţin de 19 descendenţi ai lui Ötzi, omul preistoric a cărui mumie îngheţată, veche de 5.300 de ani, a fost găsită în 1991 în Alpi.

Analizând ADN-ul extras din cca. 3.700 de probe de sânge de la locuitori ai Tirolului, cercetătorii de la Institutul de Medicină Legală al Universităţii de Medicină din Innsbruck, Austria, au detectat, la 19 dintre persoane, o anumită mutaţie pe care o avea şi Ötzi şi care a dus la concluzia că aceşti 19 indivizi sunt înrudiţi cu „Omul gheţurilor” decedat în urmă cu peste 5.000 de ani.

Specialiştii cred că aceeşi mutaţie ar mai putea fi întâlnită în zona Engadine din Elveţia şi în Tirolul de Sud (Italia) şi intenţionează să îşi continue cercetările alături de experţi din italieni şi elveţieni.

Corpul lui Ötzi a fost descoperit în 1991, în munţii Alpi, la graniţa dintre Austria şi Italia. Numeroase studii au fost întreprinse asupra corpului mumificat, vechi de peste 5.300 de ani, pentru a afla detalii privind starea de sănătate a individului respectiv, despre modul său de viaţă şi despre cauza morţii sale.

O leziune a claviculei sugera că ar fi murit în urma unei răni de săgeată; ulterior, scanarea cerebrală a indicat faptul că Ötzi ar fi murit ca urmare a unor leziuni cerebrale, provocate de o lovitură la cap, probabil în urma unei căderi, fie datorită rănirii de către săgeată, fie în timp ce se căţăra pe munte.

Oamenii de ştiinţă cred că Ötzi ar fi fost vânător sau războinic; avea aproximativ 1,65 m, cântărea cca. 50 kg şi avea vârsta de aproximativ 45 de ani când a murit. Cercetătorii au mai descoperit că suferea de boala Lyme, produsă de o bacterie transmisă de căpuşe (este cel mai vechi caz de boală Lyme cunoscut), de viermi intestinali, că avea ochi căprui, avea intoleranţă la lactoză şi era artritic şi predispus la boli de inimă.

Studierea mumiei lui Ötzi – păstrată la Muzeul din Bolzano, Italia – oferă multe informaţii valoroase despre modul în care trăiau strămoşii noştri în perioada neolitică.

Sursa: Mail Online / Foto: AFP

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase