Home » D:News » Un cameraman BBC dezvăluie cum sunt trucate documentarele despre animale

Un cameraman BBC dezvăluie cum sunt trucate documentarele despre animale

Publicat: 14.10.2013
Un cameraman BBC dezvăluie cum sunt trucate documentarele despre animale
Documentarele despre animale produse de BBC, foarte apreciate în domeniu, sunt "trucate mereu", potrivit unui cameraman care lucrează de foarte mulţi ani pentru postul de televiziune britanic, informează francetvinfo.fr.

Doug Allan, un cameraman experimentat al BBC, spune că scenele din documentarele despre viaţa sălbatică sunt trucate „mereu”.

În urmă cu doi ani, un documentar al BBC, „Frozen Planet”, realizat de Sir David Attenborough, a stârnit întrebări. Realizatorul programului s-a apărat explicând că filmarea unui documentar este pentru el similară cu turnarea unui lungmetraj de ficţiune. Din acest motiv, scenele care prezentau naşteri ale unor urşi polari au fost filmate într-o grădină zoologică olandeză. Pe scurt, o „regie” despre care BBC a vorbit foarte discret înainte de lansarea acestui documentar.

Însă Allan a decis să ofere mai multe detalii despre acest lucru, în timpul Cheltenham Literature Festival, un festival de literatură care a avut loc în Marea Britanie şi unde acesta şi-a lansat cartea „Freeze Frame: A Wildlife Cameraman’s Adventures on Ice”.

Potrivit lui Allan, aceste practici sunt curente la BBC, mai ales în cazul documentarelor despre animale foarte periculoase, dar şi despre cele foarte mici.

Însă Allan ia apărarea postului BBC: „Nu puteţi face un film despre şoareci doar mergând în prerie şi observându-i. Trebuie să îi introduceţi într-un decor construit, unde aceştia să se simtă în mediul lor natural. Şi acest lucru implică numeroase competenţe„.

Însă Doug Allan este de părere că BBC nu ar fi trebuit să se ascundă: „Fiţi mândru de asta şi cred că astfel oamenii se vor simţi mai puţin înşelaţi„.

În luna iunie, Sir David Attenborough l-a lăudat pe Allan, cu care a lucrat la documentarele „Blue Planet”, „Frozen Planet” şi „Planet Earth”. „Numai un cameraman special poate să surprindă comportamentul animal în locuri extreme şi ostile şi nu este nimeni mai special decât Doug Allan”, a spus Sir David, adăugând: „Am avut extraordinarul noroc de a lucra cu el foarte mulţi ani şi nimeni nu cunoaşte ‘lumea îngheţată’ mai bine decât el”.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase