Home » D:News » Când au ajuns primii oameni în America? Descoperiri arheologice spectaculoase contrazic tot ceea ce se credea până acum (GALERIE FOTO)

Când au ajuns primii oameni în America? Descoperiri arheologice spectaculoase contrazic tot ceea ce se credea până acum (GALERIE FOTO)

Publicat: 15.10.2013
Istoricii, în majoritatea lor, sunt de părere că oamenii au început să colonizeze continentele americane în urmă cu cca. 12.000 de ani, când primii oameni ar fi trecut din Asia în America de Nord, peste Strâmtoarea Bering. Dar artefacte umane descoperite în Brazilia şi care datează de aproape 30 de milenii zdruncină această teorie mult timp acceptată.

O expoziţie organizată în capiltala braziliană, Brasilia, prezintă 100 de artefacte uimitoare: picturi rupestre şi ceramică reprezentând animale, scene de vânătoare şi chiar scene sexuale – aspecte din viaţa oamenilor care trăiau în Americi cu multe milenii mai devreme decât se crezuse până acum.

Artefactele au fost descoperite pe teritoriul Parcului Naţional Serra da Capivara, în statul Piaui din nord-estul Braziliei; au fost create de o comunitate de vânători-culegători, iar vârsta lor este estimată la 29.000 de ani.

Până acum, sunt cele mai vechi urme ale existenţei oamenilor în Americi, spune arheologul Niede Guidon, care a condus, începând din anii 1970, săpăturile arheologice din Piaui.

Guidon e de părere că, printre vestigiile descoperite în situl arheologic, unele ar reprezenta urme de foc aprins în mod  intenţionat de către oameni.

Alţi specialişti contestă această părere, afirmând că măruntele resturi arse nu reprezintă o dovadă a existenţei unor vetre de foc făcute de om, ci ar putea fi rămăşiţe ale unor formaţiuni naturale de rocă.

Oricum, însă, existenţa lucrărilor de artă rupestră reprezintă o dovadă suficientă a activităţii umane în regiune, încă de acum 29.000 de ani, afirmă Niede Guidon.

Sursa: Discovery Science / Foto: AFP PHOTO/FUMDHAM
 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase