Home » D:News » Nivelul zahărului din sânge ne poate predispune la probleme de memorie

Nivelul zahărului din sânge ne poate predispune la probleme de memorie

Nivelul zahărului din sânge ne poate predispune la probleme de memorie
Publicat: 24.10.2013
O nouă cercetare sugerează că oamenii care au un nivel ridicat de zahăr în sânge, chiar şi cei care nu suferă de diabet, s-ar putea să se confrunte cu un risc crescut de dezvoltare a tulburărilor cognitive.

Cercetări realizate în trecut au indicat că oamenii care suferă de diabet de tip 2 (o tulburare care face ca nivelul de zahăr din sânge să crească excesiv) ar putea mări riscul de demenţă. 

Potrivit specialiştilor de la Mayo Clinic, diabetul este considerat un factor de risc pentru demenţă vasculară, tocmai din cauză că el are capacitatea de a afecta vasele de sânge de la nivelul creierului. Această formă de demenţă este adesea cauzată de o reducere sau blocare a fluxului sanguin din creier. 

Acum, însă, oamenii de ştiinţă din Germania susţin că este posibil ca şi persoanele care nu suferă de diabet, dar care au totuşi un nivel ridicat de zahăr în sânge, să aibă un risc crescut de dezvoltare a tulburărilor cognitive.

Experţii din Germania au ajuns la această concluzie după ce au analizat 143 de persoane cu o vârstă medie de 63 de ani, care nu sufereau de diabet sau prediabet. Din studiu au fost excluse persoanele supraponderale, pe cele care consumau mai mult de 3,4 porţii de alcool pe zi sau care sufereau deja de deficite de memorie sau gândire. 

Participanţii la studiu au fost supuşi unor teste care măsurau glucoza din sânge şi au fost rugaţi să ia parte la o serie de teste de memorie. Unul dintre aceste teste presupunea ca subiecţii să îşi amintească o listă de 15 cuvinte la 30 de minute după ce le fusese prezentată. 

De asemenea, oamenii de ştiinţă au scanat creierii participanţilor pentru a putea măsura mărimea hipocampului, o regiune din creier asociată cu memoria. 

Rezultatele au indicat că participanţii care aveau un nivel scăzut de zahăr în sânge au obţinut scoruri mai mari la teste de memorie, comparativ cu subiecţii care aveau niveluri mari de zahăr în sânge. În plus, la testul care presupunea amintirea celor 15 cuvinte la interval de 30 de minute, s-a observat că participanţii care aveau un nivel mai crescut de zahăr îşi aminteau mai puţine elemente din lista. 

„Din punct de vedere clinic, chiar dacă nivelul de zahăr este «normal» pentru creier tot este mai bine să avem un nivel scăzut de zahăr pentru o mai bună funcţionare a memoriei şi a structurilor din creier asociate cu memoria, precum hipocampul. Din punct de vedere ştiinţific, suntem capabili să obţinem mai multe informaţii referitoare la mecanismele care mediază aceste efecte”, a explicat autorul studiului, Agnes Flöel de la Charité University Medicine din Berlin.

„Aceste descoperiri sunt importante deoarece ele demonstrează că stilului de viaţă care se bazează pe un nivel ridicat de zahăr în sânge ar trebui să fie recomandat chiar şi în cazul persoanelor care nu suferă de diabet. Acest stil de viaţă presupune evitarea obezităţii, consumul unei diete bogate în fibre, legume, proteine şi cereale integrale, dar şi activitate fizică regulată”, a mai declarat dr. Flöel.

Sursa: Medical News Today

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase