Home » D:News » Descoperire neaşteptată: cercetătorii au identificat un nou ligament în genunchiul uman (FOTO)

Descoperire neaşteptată: cercetătorii au identificat un nou ligament în genunchiul uman (FOTO)

Publicat: 06.11.2013
Doi chirurgi ortopezi de la University Hospitals Leuven au descoperit un ligament uman de la nivelul genunchiului, care nu a mai fost observat până acum. Acest ligament pare să joace un rol important în cazul pacienţilor care au suferit leziuni ale ligamentului încrucişat anterior (LIA).

În ciuda faptului că erau supuşi unor operaţii de reparare a LIA, unii pacienţi care suferiseră leziuni ale acestui ligament continuau să experimenteze mobilitate anormală în plan rotaţional (pivot shift) în timp ce făceau mişcare. 

În ultimii 4 ani, chirurgii ortopezi dr. Steven Claes şi dr. Johan Bellemans au realizat cercetări în care au studiat ruprurile de la nivelul ligamentului încrucişat anterior, cu scopul de a afla de ce unii oameni nu îşi revin după terapie.

Studiile celor doi specialişti au pornit de la un articol publicat în 1879 de un chirurg francez care susţinea că în partea anterioară a genunchiului uman ar mai exista un al alt ligament.  În urma noilor cercetări, realizate pe cadavre, s-a dovedit că francezul avea dreptate, chirurgii belgieni fiind primii care au demonstrat existenţa acestui ligament. 

Cercetarea a arătat că ligamentul în cauză, care a primit numele de ligamentul anterolateral (ALL) este prezent în 97% dintre genunchii umani. 

Descoperire neaşteptată: cercetătorii au identificat un nou ligament în genunchiul uman (FOTO)    (Foto: University Hospitals Leuven)Descoperire neaşteptată: cercetătorii au identificat un nou ligament în genunchiul uman (FOTO)

Analize ulterioare au indicat că mobilitatea anormală în plan rotaţional (numită pivot shift) apărută în cazul leziunilor de la nivelul ligamentului încrucişat anterior este cauzată de o vătămare a ligamentului anterolateral.

Unele dintre concluziile oamenilor de ştiinţă au fost publicate recent în Journal of Anatomy. De asemenea, reprezentanţii de la The Anatomical Society susţin că cercetarea aduce o noutate, lucru care ne aminteşte că, în ciuda evoluţiei tehnologiei, cunoştinţele noastre legate de anatomia umană de bază nu sunt încă complete. 

Cercetarea analizează actuala metodă de tratarea a rupturilor ligamentului încrucişat anterior şi are potenţialul de a duce la crearea unui tratament revoluţionar pentru pacienţii care se confruntă cu astfel de probleme de sănătate. 

Sursa: Eurek Alert

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase