Home » D:News » De ce copiii proveniţi din familii bogate au mai multe probleme de sănătate mintală?

De ce copiii proveniţi din familii bogate au mai multe probleme de sănătate mintală?

De ce copiii proveniţi din familii bogate au mai multe probleme de sănătate mintală?
Publicat: 11.11.2013
Copiii care au părinţi bogaţi se simt atât de presaţi de cei din jur încât au un risc crescut de a suferi de boli mintale, susţin rezultatele unui nou studiu.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că acei copii care provin din cămine în care venitul anual este peste 100.000 de lire sunt de două ori mai predispuşi să sufere de stări de anxietate şi depresie, spre deosebire de restul copiilor. 

Mai exact, oamenii de ştiinţă au descoperit că aceşti copii se confruntă cu tulburări de alimentaţi, abuz de droguri, nevroze şi comportament autodistructiv.

Specialiştii presupun că presiunea constantă pe care o simt aceşti tineri atât la şcoală, cât şi în viaţa de zi cu zi, duce la creşterea sentimentului de vulnerabilitate. Psihologul american care a realizat studiului susţine că mulţi copii proveniţi din familii bogate simţeau că le este imposibil să se ridice la aşteptările părinţilor lor. 

Suniya Luthar, de la Arizona State University, consideră că, adesea, părinţii au prea multe pretenţii, dar că, în acelaşi timp, copiii sunt presaţi şi de profesori, antrenori şi chiar şi de prieteni.

„Dovezile sugerează că tinerii privilegiaţi din punct de vedere financiar sunt mult mai vulnerabili decât generaţiile anterioare. Mi-am petrecut ultimul deceniu cercetând cauza acestui fenomen. Dovezile indică spre un caz anume: nevoia de a avea realizări mari”, a declarat Luthar. 

Această presiune îşi poate face simţită prezenţa încă de la o vârstă fragedă, odată cu nevoia de a concura pentru locurile de la şcoală. Această dorinţă de a asigura un loc la o universitate de top creşte stresul academic înregistrat de copii. De asemenea, presiunea constantă privitoare la nevoia de a avea succes se va simţi şi în cazul activităţilor care, în mod normal, ar trebui să fie distractive. 

Părinţii excesivi de competitivi pun şi mai multă presiune pe copiii lor în scopul ca aceştia să aibă succes şi în alte domenii care nu ţin neapărat de şcoală, cum ar fi sportul sau pasiunile precum muzica. 

„Studiile au indicat că, în medie, în rândul copiilor [bogaţi], depresia, anxietatea sau simptomele somatice apar de două ori mai des ca în cazul ratei naţionale”, a explicat Luthar. 

Sursa: The Telegraph

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase