Home » D:News » Veşti proaste: un compus cancerigen din fumul de ţigară a fost găsit şi în alimente

Veşti proaste: un compus cancerigen din fumul de ţigară a fost găsit şi în alimente

Veşti proaste: un compus cancerigen din fumul de ţigară a fost găsit şi în alimente
Publicat: 17.11.2013
Potrivit reprezentanţilor FDA, coacerea sau prăjirea anumitor alimente provoacă formarea de acrilamidă, un cancerigen care se găseşte în fumul de ţigară.

Se pere că această substanţă chimică se găseşte în cartofi, cereale, cafea, produse de patiserie, fructe uscate şi „multe alimente” asemănătoare, spun cei de la FDA. 

Mai mult, sfatul experţilor de la FDA, de a reducea consumul de alimente prăjite, vine după ce substanţa chimică în cauză a fost studiată în mai multe cercetări pe animale din care a rezultat că ea este asociată cu cancerul. 

O adevărată problemă este faptul că formarea acrilamidei este aproape inevitabilă în timp ce gătim alimentele la temperaturi mari. Expuse la foc, zaharurile şi amino acizii găsiţi în majoritatea mâncărurilor pe bază de legume se combină şi formează acrilamida. 

Vestea bună este că putem reduce consumul acestei substanţe cancerigene dacă renunţăm să mai consumăm alimente prăjite sau dacă nu mai uscăm mâncarea prea mult pe foc.

Din moment ce 40% din caloriile pe care le consumăm conţin acrilamidă, potrivit Grocery Manufacturers Associations, specialiştii de la FDA şi de la Cancer.gov ne propun şi alte metode de reducere a consumului acestei substanţe:

1. Prăjiţi alimentele cât mai puţin. Dacă prăjiţi, de exemplu, cartofi congelaţi, respectaţi instrucţiunile producătorului şi nu depăşiţi timpul de gătire specificat pe ambalaj. 

2. În timp ce prăjirea sau coacerea alimentelor duc la producerea acrilamidei, se pare că alimentele gătite în abur, fierte sau la microunde conţin o cantitate mai redusă a acestei substanţe. 

3. Nu mâncaţi pâine arsă. Când prăjiţi pâinea nu o lăsaţi prea mult în aparat deoarece cu cât este mai neagră, cu atât conţine mai multă acrilamidă. 

4. Conservarea cartofilor în frigider poate creşte cantitatea de acrilamidă ce se va forma atunci când aceştia vor fi gătiţi. Prin urmare, ţineţi cartofii într-o încăpere răcoroasă şi întunecată. De asemenea, FDA recomandă să lăsaţi cartofii feliaţi în apă, timp de 15- 30 minute înainte de preparare.  

5. Cartofii prăjişi sau chipsurile conţin cele mai înalte niveluri de acrilamidă, potrivit Cancer.gov. 

Organizaţia Mondială a Sănătăţii susţine că studiile au indicat că acrilamida poate produce cancer în rândul animalelor şi că în rândul oamenilor poate provoca leziuni ale nervilor, atunci când este consumată în cantităţi mari. 

Sursa: Forbes
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
10 obiceiuri prin care putem încetini îmbătrânirea corpului nostru
10 obiceiuri prin care putem încetini îmbătrânirea corpului nostru
Ziua în care Alexandru Ioan Cuza a introdus învăţământul obligatoriu şi gratuit. Ce păţeau părinţii care nu se supuneau legii
Ziua în care Alexandru Ioan Cuza a introdus învăţământul obligatoriu şi gratuit. Ce păţeau părinţii care nu se ...
20 de lucruri uimitoare despre creierul uman
20 de lucruri uimitoare despre creierul uman
Marile companii de Inteligență Artificială sunt „mai puțin reglementate decât restaurantele”
Marile companii de Inteligență Artificială sunt „mai puțin reglementate decât restaurantele”
Trei reguli pe care părinții ar trebui să le aplice în privința telefoanelor pentru copii
Trei reguli pe care părinții ar trebui să le aplice în privința telefoanelor pentru copii
Românii vor avea facturi mai mari la gaze de la 1 aprilie 2026
Românii vor avea facturi mai mari la gaze de la 1 aprilie 2026
ESA intensifică cercetarea Pământului pe măsură ce viitorul agențiilor americane devine tot mai incert
ESA intensifică cercetarea Pământului pe măsură ce viitorul agențiilor americane devine tot mai incert
Un bazin roman monumental, ascuns timp de 2.000 de ani, a fost dezgropat lângă Roma
Un bazin roman monumental, ascuns timp de 2.000 de ani, a fost dezgropat lângă Roma
Un expert spune că modelele lingvistice mari nu vor fi niciodată cu adevărat inteligente
Un expert spune că modelele lingvistice mari nu vor fi niciodată cu adevărat inteligente
PRESS RELEASE: The concept of the DraculaLand project is being launched in Romania – a private investment of over EUR 1 billion, designed to become the largest entertainment, retail, and technology destination on the continent, one that will transform the country into a new global epicenter of entertainment
PRESS RELEASE: The concept of the DraculaLand project is being launched in Romania – a private investment of over EUR 1 ...
Economia suferă din cauza că oamenii nu cumpără mai des telefoane noi, susțin unii experți
Economia suferă din cauza că oamenii nu cumpără mai des telefoane noi, susțin unii experți
ADN-ul de lup se ascunde în majoritatea câinilor, au descoperit oamenii de știință
ADN-ul de lup se ascunde în majoritatea câinilor, au descoperit oamenii de știință
Prima „hartă biblică” încă influențează modul în care percepem granițele
Prima „hartă biblică” încă influențează modul în care percepem granițele
Eleanor de Aquitania, femeia care a condus Europa din umbra
Eleanor de Aquitania, femeia care a condus Europa din umbra
„Podcast cu Prioritate” #87 by ProMotor: samsari auto, mașini cu probleme și concluziile lui Dan Babu după sute de verificări
„Podcast cu Prioritate” #87 by ProMotor: samsari auto, mașini cu probleme și concluziile lui Dan Babu după sute de ...
Robert de Boron, autorul uitat care a reinventat legenda Sfântului Graal
Robert de Boron, autorul uitat care a reinventat legenda Sfântului Graal
De ce ni se pare că „simțim” durere atunci când vedem pe cineva rănit?
De ce ni se pare că „simțim” durere atunci când vedem pe cineva rănit?
Celulele umane îmbătrânite pot fi „reîncărcate”, au descoperit cercetătorii
Celulele umane îmbătrânite pot fi „reîncărcate”, au descoperit cercetătorii