Home » D:News » Care este cel mai important lucru pe care îl putem face pentru a fi fericiţi?

Care este cel mai important lucru pe care îl putem face pentru a fi fericiţi?

Publicat: 29.11.2013
Care este cel mai important lucru pe care îl putem face pentru a fi fericiţi?
Oamenii de ştiinţă susţin că dacă reuşim să ne facem zilnic timp pentru a le mulţumi altora, ne vom bucur a mai mult de viaţă.

Mulţi oameni consideră că recunoştinţa este un gest „pasiv”. Însă, un număr tot mai mare de dovezi ştiinţifice sugerează că atunci când simţim recunoştinţă suntem dispuşi să facem schimbări pozitive în viaţa noastră. 

„Recunoştinţa nu este o reflecţie pasivă. Ea este activă. Mai mult, ea nu este despre trecut pentru că ne ajută să ne direcţionăm comportamentul spre viitor”, a explicat prof. David DeSteno, de la Northeastern University, care studiază efectul pe care îl are gratitudinea asupra comportamentului uman. 

În mai multe experimente în care DeSteno şi colegii săi i-au determinat pe subiecţi să simtă recunoştinţă au descoperit că acest sentiment îi face pe indivizi să coopereze şi să fie mai puţin egoişti. 

De exemplu, în unul dintre studii, oamenii au completat o sarcină pe computer. La un moment dat, computerele unora dintre participanţi se stingeau. Atunci, unul dintre participanţi (care, de fapt, făcea parte dintre cercetători) a sărit în ajutor şi a reparat computerele. Ulterior, toţi participanţii la studiu au jucat un joc economic în care toţi aveau oportunitatea de a acţiona fie doar în interes propriu, fie de a coopera cu alţii. 

În general, cercetătorii au descoperit că participanţii la studiu care au fost ajutaţi de străin în prima parte a experimentului aveau o mai mare probabilitate de a deveni cooperanţi în a doua parte a cercetării. 

Acesta este numai unul din multitudinea de experimente în care DeSteno a demonstrat că recunoştinţa ajută la modelarea comportamentului. El spune că recunoştinţa ne poate ajuta să facem mai multe exerciţii şi să ne simţim mai puţin anxioşi, sau mai dispuşi să îi ajutăm pe ceilalţi (şi aici nu este vorba doar de persoana faţă de care ne simţim „datori”). 

Alte cercetări au descoperit o legătură între recunoştinţă şi o mai bună stare de sănătate, având efecte asupra tensiuni arteriale şi nu numai. Cu toate acestea nu este foarte clar dacă gratitudinea afectează în mod direct buna funcţionare a sănătăţii. Tocmai de aceea oamenii de ştiinţă au început să analizeze dacă recunoştinţa produce schimbări măsurabile la nivelul sănătăţii. 

Oamenii de ştiinţă de la  University of California, Los Angeles, au lansat un studiu pentru a vedea dacă „practicarea” recunoştinţei afectează nivelul de proteine din sânge asociate inflamaţiei. inflamaţia cronică de nivel scăzut este asociată cu o serie de probleme medicale, de la diabet, la boli de inimă. De asemenea, oamenii de ştiinţă folosesc tehnici de scanare pentru a vedea care regiune din creierul fiecărui participant se activează atunci când acesta se simte recunoscător. 

Acum, oamenii de ştiinţă se aşteaptă ca „practicarea” recunoştinţei să aibă un efect special asupra markerilor inflamatori. 

Pe lângă efectele biologice, există o multitudine de studii care sugerează că recunoştinţa ne poate schimba sentimentele, chiar şi pe cele referitoare la persoane care fac parte din viaţa noastră de mult timp, potrivit lui Sara Algoe, de la University of North Carolina. 

Cercetările realizate de ea au indicat că recunoştinţa poate avea efecte majore asupra relaţiilor romantice. Într-un studiu realizat pe 77 cupluri care erau împreună, în medie, de 4 ani, subiecţii au fost rugaţi să se gândească la un gest frumos pe care l-au făcut partenerii pentru ei, Apoi, fiecare individ trebuia să îi mulţumească partenerului său pentru gest. 

Înainte de studiu, participanţii au completat un chestionar cu privire la nivelul de satisfacţie din relaţie. După 6 luni de la terminarea studiului, ei au completat iar un chestionar similar. 

În general, analiza specialiştilor a observat o schimbare pozitivă în rândul oamenilor care au simţit că partenerii lor chiar au vorbit serios atunci când le-au mulţumit, iar acest lucru s-a tradus printr-o creştere a nivelului de satisfacţie din relaţie. 

Ca urmare a acestor observaţii, Algoe susţine că studiile subliniază importanţa pe care o are un „mulţumesc” spus chiar şi pentru cele mai mărunte lucruri pe care le fac cei din jurul nostru. „Exprimarea recunoştinţei este o parte importantă din satisfacţia dintr-o relaţie. Uneori suntem recunoscători, dar uităm să spunem asta. Această cercetare subliniază cât de important este să spunem «mulţumesc»”.

Sursa: Health Day

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase