Home » D:News » Cum să umpli o mare secată: proiectul menit să salveze una dintre cele mai stranii formaţiuni naturale ale Terrei

Cum să umpli o mare secată: proiectul menit să salveze una dintre cele mai stranii formaţiuni naturale ale Terrei

Cum să umpli o mare secată: proiectul menit să salveze una dintre cele mai stranii formaţiuni naturale ale Terrei
Publicat: 12.12.2013
Un „acord istoric” a fost semnat recent între Autoritatea Palestiniană, Israel şi Iordania, pentru construirea unei conducte destinate reumplerii Mării Moarte, care seacă rapid şi este în pericol de dispariţie.

Conducta, numită Red-Dead Conduit, cu lungimea de 180 km, va transporta anual, de la o uzină de desalinizare a apei, situată pe malul Mării Roşii, în Iordania, 200 de milioane de metri cubi de apă sărată, deversând-i în Marea Moartă.

Nivelul Mării Moarte este în scădere accelerată: s-a redus în ultimii 50 de ani cu 27 de metri, iar specialiştii prevăd că acestă întindere de apă ar putea seca de tot până în 2050, dacă nu se iau măsuri de remediere a situaţiei.

Planul de a construi o conductă care să aprovizioneze Marea Moartă cu apă sărată era în discuţie de mai mulţi ani, dar a fost semnat abia în urmă cu câteva zile, la sediul Băncii Mondiale din Washington, SUA.

Proiectul urmăreşte aprovizionarea cu apă dulce, rezultată din desalinizare, a celor 3 naţiuni (care se luptă adesea cu crize de apă), precum şi refacerea rezervei de apă a Mării Moarte, în speranţa de a salva de la dispariţie această remarcabilă formaţiune naturală, care este totodată o foarte populară destinaţie turistică.

Uzina de desalinizare va fi construită în portul iordanian Aqaba, de la Marea Roşie; apa dulce rezultată va fi împărţită cu naţiunile vecine, iar apa foarte concentrată în săruri, rezultată ca deşeu din procesul tehnologic, va fi transportată, prin conductă, la Marea Moartă.

Marea Moartă este, în realitate, un lac suprasărat (hipersalin); apa şi nămolul de pe fundul lacului, bogate în substanţe minerale, au efecte terapeutice şi sunt utilizate în diferite tratamente medicale şi cosmetice. Lacul, care se întinde pe teritoriul Israelului şi al Iordaniei, este o destinaţie turistică şi balneoclimaterică foarte frecventată.

Sursa de apă care aprovizionează Marea Moartă este râul Iordan, dar, pe măsură ce populaţia regiunii a crescut, apa Iordanului a început să fie folosită tot mai mult în agricultură şi pentru asigurarea apei potabile, iar cantitatea care ajunge în Marea Moartă a scăzut. Ca urmare, Marea Moartă a început să sece cu repeziciune.

Semnatarii proiectului afirmă că înfiinţarea conductei de apă va rezolva problema, dar unele organizaţii de mediu avertizează că acţiunea ar putea avea consecinţe nedorite: e posibil ca algele şi mineralele provenite din apele Mării Roşii să schimbe culoarea apelor Mării Moarte.

Organizaţia Friends of the Earth critică faptul că proiectul a fost prezentat drept o cale de a salva Marea Moartă, când de fapt ar fi vorba despre un program comercial de schimb de apă între naţiuni. După opinia unui reprezentant al organizaţiei, aducerea în Marea Moartă a apei provenite din altă parte ar tulbura echilibrul acestui ecosistem. 

Sursa: Mail Online

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase