Home » D:News » Chiar pot câinii să îşi înţeleagă stăpânii?

Chiar pot câinii să îşi înţeleagă stăpânii?

Chiar pot câinii să îşi înţeleagă stăpânii?
Publicat: 17.12.2013
Mulţi oameni care au câini insistă că există o legătură specială între ei şi patrupedele lor care au capacitatea de a ghici gânduri şi de a înţelege sentimentele celorlalţi. Acum, un nou studiu vine să demonstreze că această legătură nu este pe atât de specială şi exclusivă pe cât se crede.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că aceste animale se nasc cu abilitatea de a-i înţelege pe oameni. De asemenea, studiul a mai scos la iveală şi faptul că abilitatea câinilor de a înţelege comportamentul uman nu depinde de dresaj. 

Oamenii de ştiinţă au explicat că această capacitatea înnăscută este rezultatul împerecherii şi a selecţiei genetice. Mai mult, abilitatea de a-i înţelege pe oameni se va dezvolta şi mai mult în viitor, supun cercetătorii. 

Studiul realizat recent a inclus 24 de câini. Unii dintre aceştia erau dresaţi, pe când alţii nu. În timpul experimentelor, oamenii de ştiinţă au monitorizat modul în care reacţionează câinii la comenzile nerostite ale oamenilor, precum indicarea unei locaţii. Constatările au arătat că reacţia câinilor la comenzile nonverbale nu depindea de dresaj. 

„Am descoperit că indiferent de nivelul său, dresajul nu conta. Ceea ce a contat şi a făcut diferenţa a fost persoana care le dădea comenzile, mai exact important a fost dacă persoana era sau nu una cunoscută. Pe măsură ce ai cunosc anumiţi oameni, câinii le acordă acestora o mai mare atenţie, iar acest lucru înseamnă că, pe măsură ce oamenii în cauză le devin mai familiari, câinii pot citi şi prezice comportamentul uman cu o mai mare acurateţe”, a declarat dr. Clare Cunningham. 

„Dacă aceste abilităţi pot fi transmise de la o generaţie la alta, atunci, în timp, câinii vor deveni din ce în ce mai pricepuţi la prezicerea comportamentului uman”, a mai adăugat aceasta. 

„Câinii au fost selectaţi prin procesul de domesticire pentru a-i accepta pe oameni ca parteneri sociali, motiv pentru care ei înţeleg foarte bine comportamentul uman. Dacă aceste abilităţi pot fi transmise de la o generaţie la alta, atunci, în viitor vom vedea câini din ce în ce mai pricepuţi la prezicerea comportamentului omului”, a încheiat aceasta. 

Sursa: Counsel&Heal

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase