Home » D:News » De ce ne este mai greu să slăbim pe măsură ce înaintăm în vârstă?

De ce ne este mai greu să slăbim pe măsură ce înaintăm în vârstă?

Publicat: 05.01.2014
De ce ne este mai greu să slăbim pe măsură ce înaintăm în vârstă?
Odată ajunşi la vârsta mijlocie, mulţi oameni încep să ia în greutate mai mult decât ar dori. Acum, specialiştii susţin că se află cu un pas mai aproape de înţelegerea acestui fenomen.

Mai exact, cercetătorii cred că unul dinte cele două tipuri de grăsime din corp devine „mai puţin activ” odată cu înaintarea în vârstă, motiv pentru care ne îngrăşăm.

În corp există două tipuri de grăsime. Mai întâi avem grăsimea albă care se găseşte sub pielea abdomenului şi a coapselor şi care este rezultatul unui consum alimentar în exces. Apoi, mai este şi grăsimea brună al cărei rol este de a genera căldură în urma unui proces prin care stimulează metabolismul pentru a arde grăsimea albă. 

De mult timp se cunoaşte faptul că bebeluşii au grăsime brună în jurul umerilor pentru a-şi menţine o temperatură crescută după naştere. Însă, până de curând, se credea că această grăsime brună dispare în copilărie deoarece nu mai avem nevoie de ea. Totuşi, recent, mai multe studii au dovedit că grăsimea brună persistă şi la maturitate şi că ea se găseşte în cantităţi mai mari la femei, decât şa bărbaţi. 

Acum, într-un nou studiu, oamenii de ştiinţă din Japonia au descoperit că pe măsură ce oamenii înaintează în vârstă, activitatea termogenică (generarea de căldură) a grăsimii brune scade. Aşadar, acest tip de grăsime devine mai puţin activ şi astfel arde mai puţină grăsime albă. 

„Adesea, oamenii se plâng că odată cu înaintarea în vârstă trebuie să se străduiască de două ori mai mult, ţinând mai multe diete şi făcând mai multe exerciţii, pentru a obţine jumătate din rezultatele pe care le au tinerii. Acum, noi înţelegem mai bine care este motivul pentru care se produce acest fenomen: grăsimea noastră brună nu mai funcţionează la fel de eficient. Din păcate, până nu vom găsi o metodă în care să o reactivăm va trebui să ne pregătim să consumăm mai multe salate şi proteine slabe şi să facem mai mult efort fizic comparativ cu persoanele mai tinere”, a declarat dr. Gerald Weissmann. 

De asemenea, în nou studiu, cercetătorii japonezi au descoperit un posibil comutator metabolic care ar putea reactiva grăsimea maro. Această descoperire ar putea deschide calea pentru dezvoltarea unor noi tratamente pentru obezitate, boli de inimă sau chiar cancere. 

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Shizuoka, din Japonia, au făcut această descoperire pe când studiau două grupuri de şoareci. 

Mulţi oameni îşi fac griji legate de faptul că odată trecuţi de vârsta de mijloc se vor îngrăşa şi nu vor mai arăta bine, însă poate cea mai mare problemă este aceea că cele câteva kilograme în plus le-ar putea creşte riscul de dezvoltare a mai multor boli. 

Sursa: Daily Mail

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase