Home » D:News » De ce solicită Parlamentul European interzicerea porumbului modificat genetic „Pioneer 1507”?

De ce solicită Parlamentul European interzicerea porumbului modificat genetic „Pioneer 1507”?

De ce solicită Parlamentul European interzicerea porumbului modificat genetic „Pioneer 1507”?
Publicat: 17.01.2014
Porumbul modificat genetic "Pioneer 1507" nu ar trebui pus pe piaţă pentru cultivare, întrucât polenul său rezistent la insecte ar putea răni moliile şi fluturii, se arată într-o rezoluţie adoptată joi de Parlamentul European.

Rezoluţia a fost adoptată cu 385 de voturi „pentru”, 201 „împotrivă” şi 30 de abţineri.

Eurodeputaţii cer Consiliului să respingă autorizarea pe care o propusese, iar Comisiei să nu propună şi să nu reînnoiască autorizaţiile pentru niciun fel de organism modificat genetic înainte de îmbunătăţirea metodelor de evaluare a riscurilor.

Parlamentul European se opune introducerii pe piaţa UE a porumbului modificat genetic „Pioneer 1507” pe motiv că acest lucru ar depăşi puterile de implementare ale Comisiei, stabilite în regulile comunitare privind eliberarea deliberată în mediu a unor organisme modificate genetic. Europarlamentarii subliniază că propunerea Comisiei nu specifică „nicio condiţie pentru protejarea unor medii/ecosisteme speciale şi a unor arii geografice”, aşa cum cere legislaţia europeană.

PE mai subliniază că porumbul 1507 este rezistent la glufosinatul din ierbicide şi că este comercializat în SUA şi Canada. Cu toate acestea, UE clasifică glufosinatul ca fiind toxic pentru reproducţie şi nu va mai autoriza utilizarea sa după 2017, susţin eurodeputaţii.

Autoritatea Europeană pentru Siguranţă Alimentară (AESA) a precizat, în februarie 2012, că nu este de acord cu concluzia companiei Pioneer, potrivit căreia cultivarea porumbului 1507 prezintă doar „un risc neglijabil” pentru Lepidoptera (un ordin ce include mai multe specii de insecte) în UE, subliniind că acestea pot fi afectate dacă sunt expuse la acest polen.

În 2010, UE a autorizat cartoful modificat genetic Amflora, dar acesta a fost retras de pe piaţa în decembrie 2013, printr-un ordin al Tribunalului UE. Singurul porumb modificat genetic autorizat pentru cultivare în UE este MON 810 de la Monsato, însă reînnoirea autorizaţiei este suspendată de câţiva ani.

Rezoluţia are caracter non-legislativ.

Surse: Mediafax, AFP

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase