Home » D:News » Proiectul GPM – cea mai nouă misiune americano-japoneză va descifra un mare secret al Terrei: ciclul apei (VIDEO)

Proiectul GPM – cea mai nouă misiune americano-japoneză va descifra un mare secret al Terrei: ciclul apei (VIDEO)

Proiectul GPM – cea mai nouă misiune americano-japoneză va descifra un mare secret al Terrei: ciclul apei (VIDEO)
Publicat: 31.01.2014
Un satelit americano-japonez va fi lansat la sfârşitul lunii februarie pentru a măsura precipitaţiile de pe Glob şi pentru a studia fenomene importante, precum încălzirea globală, formarea uraganelor, secetele, inundaţiile şi evoluţia surselor de apă dulce, a anunţat NASA, citată de AFP.

GPM Core Observatory este o misiune comună iniţiată de NASA şi Agenţia Spaţială Japoneză (JAXA). Satelitul va fi lansat pe 27 februarie de la Centrul spaţial Tanagashima din Japonia.

Ciclul apei este unul dintre elementele cele mai interesante, mai dinamice şi mai importante din studiile noastre meteorologice şi climatice de pe Terra„, a explicat John Grunsfeld, director ştiinţific la NASA.

Satelitul, denumit GPM (Global Precipitation Measurement Core Observatory), construit de NASA, are la bord un instrument japonez şi un instrument american. „Acestea vor furniza oamenilor de ştiinţă şi meteorologilor informaţii esenţiale pentru a înţelege mai bine şi pentru a face faţă fenomenelor meteorologice extreme”, a adăugat John Grunsfeld.

GPM va asigura legătura între datele care provin de la o constelaţie de sateliţi aflaţi deja în serviciu şi de la alţii care vor fi lansaţi în viitor, pentru a produce următoarea generaţie de măsurători planetare în ceea ce priveşte ploile şi căderile de zăpadă.

Misiunea GPM Core Observatory va reprezenta prima reţea internaţională coordonată de sateliţi care vor monitoriza aproape în timp real ploile şi căderile de zăpadă, la fiecare trei ore, peste tot în lume. Sistemul va permite o monitorizare amănunţită a precipitaţiilor căzute pe Terra, de la cercul Arctic la cercul Antarctic.

Satelitul va evolua pe o orbită de 407 kilometri deasupra Terrei.

Datele vor fi transmise prin intermediul sistemului de colectare şi de transmisiuni prin satelit (Tracking and Data Relay Satellite System) creat de NASA, care le va expedia apoi spre Centrul Goddard din Statele Unite ale Americii, unde vor fi analizate şi distribuite pe internet.

GPM Core Observatory reprezintă cel mai recent sistem tehnologic creat pentru a sprijini misiunile NASA care urmăresc semnalele vitale ale planetei noastre, de la sol, din aer şi din spaţiu, printr-o veritabilă „flotă” de sateliţi şi prin campanii de observare aeriene şi terestre.

Surse: Mediafax, AFP, NASA

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase