Home » D:News » Calculatorul care încearcă să gândească la fel ca un om. Cum îşi imaginează o inteligenţă artificială că arată o vacă

Calculatorul care încearcă să gândească la fel ca un om. Cum îşi imaginează o inteligenţă artificială că arată o vacă

Publicat: 04.02.2014
Marile companii, printre care Google şi Facebook, investesc sume uriaşe în dezvoltarea inteligenţei artificiale. Există deja computere care pot parca o maşină, pot identifica anumite obiecte sau pot traduce din diferite limbi străine. O companie din domeniul tehnologiei a împins însă lucrurile şi mai departe, pentru a face un calculator să gândească asemeni unui om.

Vicarious FPC Inc., companie care are sprijinul Facebook şi Google, a pus bazele unei tehnologii de ultimă oră, care foloseşte pentru computere biţi de cod asemănători creierului uman. Practic, calculatorul care foloseşte această tehnologie va ajunge să gândească la fel ca un om.

Proiectul este coordonat de Yann LeCun, profesor la Universitatea din New York, considerat unul din cei mai mari experţi în domeniul inteligenţei artificiale.

Una din tehnologiile deja cunoscute care este folosită la proiect este un software care se poate învăţa singur să clasifice obiectele în obiecte animate sau neanimate.

Compania Vicarious a strâns aproximativ 16 milioane de dolari, însă activitatea ei este încă secretă. Se ştie însă că principalul domeniu de cercetare este rolul pe care îl are vederea în dezvoltarea creierului şi cum poate o maşinărie să ajungă la o performanţă similară. De exemplu, să poată reconstitui forma unui animal, chiar dacă acesta nu este vizibil în totalitate.

La fel ca un bebeluş, calculatorul învaţă întâi sa recunoască forme simple, apoi textura şi lumina. La final, maşinăria va putea să facă legătura între cauză şi efect.

Iată cum a reuşit acest calculator să-şi imagineze că arată o vacă, după ce a văzut o singură imagine cu acest animal. Rezultatul este însă pixelat, neclar. Vacile au fost poziţionate de soft în diferite poziţii, însă proporţiile nu au fost mereu respectate – la un moment dat apare un animal care are gâtul prea lung.

Aşa arată o vacă în „imaginaţia” unui computer    (Credit: Vicarious)Aşa arată o vacă în „imaginaţia” unui computer

Există, deci, o problemă legată de percepţia corectă. Vicarious a recunoscut că abia peste 5-10 ani vor putea fi rezolvate aceste probleme.

Sursa: Wall Street Journal

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase